Japonske tehnike rezanja

V Evropi francoščina ni samo jezik ljubezni, ampak je tudi jezik v profesionalnih kuhinjah, kjer se uporablja veliko francoskih izrazov, še posebej ko govorimo o tehnikah rezanja (slovenščina je s temi izrazi še precej skopa, vendar si želimo to popraviti). Izraza, kot sta brunoise (majhne kocke) in julienne (dolgi, tanki trakovi) sta pomemben del receptur in vsak resen poznavalec kulinarike jih mora poznati in tudi znati uporabljati. 

Če vas zanima tečaj tehnik rezanja pri OsterRob, si več o njem in prijavi lahko preberete tukaj.

Japonski chefi verjamejo, da se okus živila izlušči tudi s tem, kako in s čim je sestavina odrezana in seveda prisegajo na uporabo sezonskih živil. Glavni poudarek pri japonskih rezalnih tehnikah je na ohranjanju naravnih okusov in hkrati tudi estetiki narezanih sestavin in končne podobe jedi.

Mi smo tukaj našteli zgolj nekaj tehnik rezanja in se osredotočili predvsem na pripravo zelenjave. Rezanje ribe, dekorativni rezi in razrez mesa si zaslužijo svoj prispevek! 

Vse sestavine so v japonski kulinariki narezane v velikosti grižljaja tudi zaradi lažjega rokovanja z jedilnimi palčkami, kar je značilnost kulinarike tudi v ostalih vzhodnih državah.   

TEHNIKE REZANJA

Butsugiri ぶつ切り

Butsugiri ぶつ切り

Uporaba za: cvrtje, pečenje, hot pot
Sestavine: mlada čebula, zelena, por
Opis: Butsugiri je ena od začetnih in bolj enostavnih tehnik rezanja, kjer se sestavine nareže na kose v velikosti 3- 4 centimetre. Pogosto se uporablja pri cilindričnih, dolgih sestavinah, kot sta por in mlada čebula.

Hangetsugiri 半月切り

Hangetsugiri 半月切り 

Uporaba za: wok, solate, vloženo zelenjavo, enolončnice, dušene jedi... 
Sestavine: kumara, pivska redkev (daikon), paradižnik, jajčevec, korenina lotosa, korenje, koren peteršilja, pastinak, pomaranča.
Opis: Hangetsugiri je tehnika, kjer zelenjavo narežemo v polkrožno obliko. Valjasto zelenjavo se prereže po dolžini na pol in nato prečno nareže, da končani kosi dobijo obliko polkroga. Ta slog, znan tudi kot rez v obliki polmeseca, se pogosto uporablja za okrogle sestavine: korenje, koren peteršilja, pastinak, pomaranča.

fr. paysanne

Hosogiri 細切り

Hosogiri 細切り 

Uporaba za: solate, wok, juhe
Sestavine: kumara, krompir, pivska redkev (daikon), korenje, mlada čebula (negi), paprika
Posebnosti: kosi v velikosti 4-5 cm x 3 mm
Opis: Ta tehnika je splošno znana tudi kot julienne, pri kateri se sestavine nareže na tanke trakove. Če je zelenjava okrogla, na primer krompir ali korenček, se jo najprej prereže na pol in s plosko stranjo položi na rezalno podlago.

Hyoshigigiri 拍子木切り

Hyoshigigiri 拍子木切り 

Uporaba za: vlaganje, juhe, cvrtje...
Sestavine: pivska redkev (daikon), korenje
Opis: Razrez zelenjave v trakove, velike 5 x 1 x 1 cm. Slog hyoushigigiri se uporablja za različne sestavine, kot sta krompir in daikon, kjer so rezine videti kot lesene paličice. Po japonskem instrumentu je ta tehnika znana tudi kot rezi z lesenimi tleskami.

fr. baton

Ichogiri いちょう切り

Ichogiri いちょう切り

Uporaba za: wok, solate, vlaganje, enolončnice, juhe…
Sestavine: pivska redkev (daikon), korenje
Posebnost: Icho pomeni list ginka
Opis: Tehnika je znana tudi kot rezanje v obliki listov ginka. Valjasto zelenjavo po dolžini razrežemo na četrtine in jih nato še enkrat prečno narežemo.

Sainomegiri / Kakugiri (fr. mirepoix)

Sainomegiri / Kakugiri

Uporaba za: juhe, omake, enolončnice, solate
Sestavine: pivska redkev (daikon), korenje, kumara
Opis: Sainomegiri oz. Kakugiri je ena najpogostejših tehnik. Izbrano sestavino se nareže v kocke 1 x 1 cm (ali rahlo večje). Razrez v kocke izvajamo po rezu hyoshigigiri.

fr. mirepoix

Katsuramuki 桂剥き

Katsuramuki 桂剥き

Uporaba za: solate, dekoracije, sashimi
Sestavine: valjasta gomoljna zelenjava, najbolj pogosto se uporablja za pivsko redkev (daikon)
Opis: Katsuramuki je japonski izraz za rotacijsko tehniko lupljenja valjaste zelenjave, iz katere se oblikujejo dolgi, neprekinjeni, papirnato tanki listi. Obvladovanje te tehnike je eden od tihih znakov izkušenega kuharja! Za to tehniko priporočamo uporabo usube.

Koguchigiri 小口切り

Koguchigiri 小口切り

Uporaba za: solate, wok, dekoracijo
Sestavine: mlada čebula (negi), kumara
Opis: Pri tehniki koguchigiri zelenjavo narežemo na tanke kolobarje. Predvsem se uporablja za zeleni del mlade čebule in drobnjak. Ta način rezanja je pogosto potreben, če želite uporabiti sestavino za dekoracijo, posip, prilogo. Debelina reza je odvisna od recepta, vendar približno 2-3 mm.

Koguchigiri 小口切り

Kushigatagiri くし形切り

Uporaba za: sadje, pečena zelenjava
Sestavine: zelje, čebula, paradižnik, limona
Opis: Tehnika kushigatagiri, je primerna za okrogle sestavine, ki jih narežemo v obliki krhlja. Zaradi tega je ta rez znan tudi kot klinasti rez (krhlji). Zelenjavo se po dolžini nareže na šestine ali osmine. Ta tehnika se uporablja za rezanje paradižnika, pomaranč, limon in drugih okroglih živil.

Mijingiri みじん切り (fr. emince)

Mijingiri みじん切り

Uporaba za: omake, juhe, obare
Sestavine: čebula, korenje, ingver, česen, mlada čebula (negi)
Posebnost: drobno sekljanje, ki sledi tehniki sengiri
Opis: Mijingiri je tehnika finega in drobnega sekljanja sestavin v drobne koščke.

fr. emince

Nanamegiri 斜め切り

Nanamegiri 斜め切り

Upraba za: solate, wok, dekoracijo
Sestavine: mlada čebila (negi)
Opis: Nanamegiri je tehnika, pri kateri zelenjavo narežemo po diagonali na ovalne rezine. Je ena izmed najbolj priljubljenih in tehnik rezanja. Nož se preprosto nagne pod kotom približno 45 stopinj in iz sestavin naredi ovalne rezine.

Rangiri 乱切り

Uporaba za: wok, juhe, omake, enolončnice
Sestavine: korenček, kumara, pivska redkev (daikon), jajčevec, korenina lotosa
Posebnost: s tem rezom se ustvari večjo površino, da je postopek termične obdelave hitrejši
Opis: Rangiri je japonska tehnika rezanja zelenjave v kose naključnih oblik, vendar enake velikosti. Namen tega reza je, da dobimo privlačne oblike, ki so primerne za enolončnice in dušene jedi s čim večjo površino, da tako hitreje absorbira okus.

Sasagaki ささがき

Sasagaki ささがき

Uporaba za: zelenjava za wok, stir fry
Sestavine: korenje, črni koren
Opis: Sasagaki je tehnika “šiljenje korenin” – podobno, kot bi z nožem nabrusili svinčnik. Tehnika sasagaki je sicer znana kot rezanje bambusovih listov, sai se določene sestavine nareže na tanke ostružke (šiljenje). Sestavine, kot je črni koren (goba), so s to tehniko narezani videti kot bambusovi listi.

Sengiri 千切り (fr. chiffonade)

Sengiri 千切り

Uporaba za: solate, priloge, začimbe
Sestavine: zelje, ingver, pivska redkev (daikon), korenje
Opis: Sengiri je rezanje zelenjave na dolge julienne trakov. Je bolj prefinjena različica hosogirija, pri kateri preprosto poskrbite, da so rezine še tanjše. Ta način rezanja se pogosto uporablja za rezanje zelja ali ohrovta za solato, zelišča za priloge in podobno. Običajno so kosi veliki 6-7 x 1-2 mm.

fr. chiffonade

Shiraga Negi 白髪ねぎ

Shiraga Negi 白髪ねぎ

Uporaba za: okras za cvrtje, priloge, dekoracija…
Sestavine: por, mlada čebula
Posebnost: Beli del japonske dolge zelene čebule (negi), narezan na trakove julienne, se zaradi podobnosti z belimi lasmi imenuje Shiraga (beli lasje) Negi (dolga zelena čebula).
Opis: Shiraga Negi tehnika rezanja se uporablja za rezanje pora in mlade čebule, zlasti belega dela za dekoracijo jedi. Večinoma se uporablja pri razrezu tankih trakov dolge zelene čebule, ki so za okras mastnim jedem, kot sta ramen in chashu (dušeneni svinjski trebuh), da se jima doda osvežujoč okus in videz.


Sogigiri そぎ切り

Uporaba za: pečena zelenjava, prikuhe, priloge...
Sestavine: gobe, zelje
Posebnost: pri tej tehniki se debelo sestavino reže pod kotom 45 stopinj vzporedno z desko za rezanje, po vsakem rezu se poveča širino in kot
Opis: Sogigiri je tehnika, pri kateri se zelenjavo ali meso nareže na poševne kose, da se dobi enakomerno narezane kose sestavin z enako debelino. Zaradi rezanja pod kotom dobimo tudi večjo površino sestavine za hitro kuhanje in boljšo absorpcijo okusov. Najbolje se obnese pri debelih sestavinah in pomaga pri hitrejšem in enakomernem kuhanju.

Tanzakugiri 短冊切り

Tanzakugiri 短冊切り

Uporaba za: wok, solate, juhe...
Sestavine: pivska redkev (daikon), korenje
Opis: Tehnika tanzakugiri je rezanje na pravokotnike. Je eden najlažjih načinov rezanja, saj sestavine preprosto narežemo na tanke pravokotne ploščice / trakove.

Wagiri 輪切り (fr. emincé en sifflet)

Wagiri 輪切り

Uporaba za: wok, pečena zelenjava, solate, dušene jedi…
Sestavine: kumara, pivska redkev (daikon), paradižnik, jajčevec, korenček, korenina lotosa
Opis: Rezanje zelenjave na kolobarje, debelina reza je odvisna od recepta.

fr. emincé en sifflet

Usugiri 薄切り

Usugiri 薄切り

Uporaba za: wok, solate, dekoracije, vložena zelenjava
Sestavine: kumara, ingver, čebula, česen, jajčevec, mlada čebula (negi), bučke
Posebnost: ohranja hrustljavo teksturo
Opis: Rezanje sestavine na tanke rezine se imenuje usugiri. To rezalno tehniko lahko uporabimo za katero koli sestavino, vendar se pogosto uporablja za čebulo, kumare, bučke.

Zakugiri ザク切り

Zakugiri ザク切り 

Uporaba za: dušena listna zelenjava, blitva, zelje, ohrovt, krompir, hot pot...
Sestavine: zelje, zelena zelenjava, paradižnik, drobnjak
Opis: Tehnika zakugiri je ena najlažjih, saj se sestavine nareže le na široke rezine, velike 3-4 cm, tako da dobimo grobo, neenakomerno nasekljane rezine.

Japonski noži za rezanje zelenjave

JAPONSKI NOŽ

Edinstvena konstrukcija, geometrija rezalnih kotov in izbrani materiali so ključni za doseganje fine ostrine, potrebne za gladke in natančne reze, kot jih zahteva japonska kulinarična tradicija. Tanko in precizno rezilo omogoča natančno rezanje, ki ohranja celovitost okusov in videz sestavin, saj ne poškoduje celičnih membran živil, ki na tak način lahko ohranijo več zrelosti in okusa. 

Za naštete rezalne tehnike se lahko uporablja različne japonske kuhinjske nože - od vsestranskih do takšnih, prilagojenih samo za rezanje zelenjave:

VSESTRANSKI NOŽI

  • GYUTO 
    Gyuto je japonsko rezilo, ki je dobilo oznako Chef’s knife in je japonska različica  glavnega zahodnega noža. Zaradi vsestranskega profila je primeren za uporabo pri vseh naštetih tehnikah rezanja.  ➝ Preberite več o gyuto nožih 
  • SANTOKU
    Za mnoge domače kuharje je krajše rezilo santoku noža popolno, zlasti za spoznavanje z japonskimi rezili. ➝ Preberite več o santoku nožih
  • BUNKA
    Bunka je nekoliko bolj eksotična oblika japonskega rezila, saj ima zelo izrazito sprednjo konico. Ima nežno oblikovan trebuh rezila, primeren tako za dolge kot kratke reze, raven zadnji del rezila za sekljanje ter tanko konico za natančno obdelovanje.  ➝ Preberite več o bunka nožih 

SPECIALIZIRANI NOŽI ZA PRIPRAVO ZELENJAVE

  • NAKIRI
    Dvostransko brušeno rezilo je namenjeno sekljanju zelenjave. Nož ima pravokotno obliko rezila z ravnim trebuhom brez krivin in kvadratnim zaključkom (brez sprednje konice), zato celotno rezilo stopi v stik z rezalno površino, kar omogoča enostavno sekljanje na kuhinjski deski.  ➝ Preberite več o nakiri nožih 
  • USUBA
    Usuba je enostransko brušen nož, katerega oblika rezila spominja na ozko sekirico, ki omogoča natančno sekljanje zelenjave na kuhinjski deski in lupljenje cilindrične zelenjave z uporabo tehnike katsuramuki.  ➝ Preberite več o usuba nožih 

POMOČNIKI

  • PETTY
    Ti majhni noži so v večini gospodinjstev nenehno v uporabi za raznolika opravila, saj so zaradi krajšega rezila enostavni in izjemno natančni. Petty je nemenjen za lupljenje in pripravo zelenjave.  ➝ Preberite več o petty nožih 
  • LUPILNIKI
    Orodje, ki prihrani ogromno časa in poskrbi za enakomerno olupljeno zelenjavo. Z ostrim in natančnim rezilom lupilnika lahko preskočimo kakšen korak pri rezanju, kot so začetni koraki pri tehniki hosogiri, vendar pri temj kršimo osnove japonske ostrine, ker lupilnik nikakor ne more poustvariti povsem gladkega reza japonskega rezila!  ➝ Preberite več o lupilnikih

Na tečaj tehnik rezanja pri OsterRob se lahko prijavite tukaj.

Japonske tehnike rezanja

← Starejše objave Novejše objave →