ZDP-189 Santoku silver Sakura

€285,00

V sodelovanju s tattoo umetnico Ivo Gustinčič (Siva Lobanja), smo pripravili nekaj povsem posebnega: Sakura (češnja) tattoo design za ZDP-189 Santoku Silver

***

Sakura ali češnja je prav poseben simbol Japonske, njen cvet pa je značilne bele ali bledo rožnate barve. Cveti le za kratek čas in samo spomladi, zato se Japonci takrat tradicionalno zbirajo v parkih in pod čudovitimi krošnjami uživajo v njihovi lepoti. Njeno veličastno cvetenje predstavlja metaforo za minljivo naravo življenja, ki jo v Japonsko miselnost vpeljuje Budizem. Kratkotrajnost češnjevih cvetov, njihovo edinstveno lepoto in nežno krhkost povezujemo s človeško umrljivostjo, usodo in karmo, katere Japonci sprejemajo mirno in z dostojanstvom. Motiv Sakure igra pomembno simbolično vlogo v njihovih življenjih in kulturi, zato pogosto najde svojo pot v japonsko umetnost, filme, animeje in mange.

Mitološko je češnja povezana z legendo o princesi cvetenja Sakuya-hime, ki ponazarja delikatno zemeljsko življenje. Njen simbol je Sakura ali češnjev cvet, za Japonce pa predstavlja avatar njihove miselnosti in načina življenja. Sakuya-hime se je nekega dne sprehajala po plaži in tam zagledala mladega boga Naginija. Med njima se je na prvi pogled prebudila ljubezen, ki sta jo želela proslaviti s poroko, zato je Nagini njenega očeta zaprosil za roko svoje ljubljene. Oče mu je namesto nje v zakon ponudil svojo starejšo hči, kameno princeso Iwa-nago, a jo je Nagini zavrnil. Njegovo srce je želelo le Sakuya-hime, s katero sta se kljub nasprotovanju poročila. Minljivost človeškega življenja naj bi bila posledica njegove zavrnitve – naša življenja so kratka a cvetoča kot češnjevi cvetovi, namesto trajna a trda kot kamen.

***

Nož je izdelan v kovačiji Yoshida Hamono na Japonskem, ki je družinsko podjetje z zelo dolgo tradicijo ročne izdelave kuhinjskih nožev in starodavnih japonskih mečev – katan ter ima izkušnje s kovanjem iz jekla ZDP-189 na tradicionalen način.

Oblika santoku dolžine 16,5 cm rezila bo odlično služila vsem tistim, ki iščejo manjši in vsestranski nož z nekoliko več poudarka na zelenjavi. 

Srce noža je prašno jeklo ZDP-189, ki smo ga izbrali zato, ker smo s sistematičnim preizkušanjem potrdili njegove odlične lastnosti in dolgotrajno fino ostrino.

ZDP-189 jeklo združuje najboljše lastnosti, ki jih pričakujemo od kuhinjskega noža, fino japonsko ostrino, zelo trdo jeklo 66-67 HRC, ki bo držalo ostrino najdlje, tudi med japonskimi noži!

Laminirano jeklo – sredica je iz zelo trdega jekla, oblečena v zunanjo plast mehkejšega nerjavečega jekla. Tako rezilo ostane zelo dolgo časa ostro, zaradi mehkejšega zunanjega jekla pa se lažje brusi in obenem ščiti sredinsko jeklo pred zunanjimi dejavniki.

Silver finish hair line označuje gladko brušeno rezilo na katerem izstopa edino le dolga črta, tik nad ostrino rezila, ki ji pravimo tudi “lasna črta”, ločnica med trdim in mehkim jeklom.

***

Oba motiva  (Sakuro in Hannyo) lahko graviramo na katerikoli nož, najbolje pa prideta do izraza na poliranih površinah, recimo na ZDP-189 Bunka Silver ali Santoku Silver rezilih. Če bi želeli nekaj povsem posebnega, pišite na ana@osterrob.si in v sodelovanju z Ivo lahko začnemo ustvarjati unikaten design, samo za vas. 

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: 
Ročaj opis: 
oreh