ZDP-189 Kiritsuke

€370,00

Nož je izdelan v kovačiji Yoshida Hamono na Japonskem, ki je družinsko podjetje z zelo dolgo tradicijo ročne izdelave različnega orodja in starodavnih japonskih mečev – katan, ki pa ima izkušnje s kovanjem iz jekla ZDP-189 na tradicionalen način.

Srce noža je jeklo ZDP-189,  ki smo ga izbrali zato, ker smo s sistematičnim preizkušanjem potrdili njegove odlične lastnosti in dolgotrajno ostrino.

ZDP-189 – vsebnost ogljika (C), ki je ključni element trdnosti in ga je v ostalih trdih jeklih do odstotek, je tukaj kar 3 %, medtem ko je kroma (Cr), ki preprečuje rjavenje, kar 20 %. Vsebuje še 1,5 % volframa (W), ki močno povečuje odpornost jekla na obrabo, 1,3 % molibdena (Mo), ki pomaga pri ohranjanju trdote in moči pri temperaturnih spremembah, ter 0,10 % vanadija (V), ki je ključen za zmožnost povečevanja trdote jekla.

Laminirano jeklo – sredica je iz zelo trdega jekla, oblečena v zunanjo plast mehkejšega nerjavečega jekla. Tako rezilo ostane zelo dolgo časa ostro, zaradi mehkejšega zunanjega jekla pa se lažje brusi in obenem ščiti sredinsko jeklo pred zunanjimi dejavniki.

Kiritsuke je večnamenski japonski kuhinjski nož, ki je po obliki rezila nekje med usubo in yanagibo. Rezilo je namenjeno za kuharje, ki imajo izkušnje z japonskimi noži in njihovo uporabo. Odličen za meso! Dolžina rezila je 240 mm.

Kuro-uchi zaključni videz rezila, ki je v zgornjem delu neobdelano in ima že razvito temno patino. Ta rezilo ščiti, hkrati pa mu daje tradicionalen japonski videz. Na ročno kovanem nožu smo pustili vidne odtise kovanja za čudovit zaključni videz, kar hkrati preprečuje lepljenje hrane.

ZDP-189 Kiritsuke združuje najboljše lastnosti, ki jih pričakujemo od kuhinjskega noža, fino japonsko ostrino, zelo trdo jeklo 66-67 HRC, ki bo držalo ostrino najdlje, tudi med japonskimi noži! 

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: 
Ročaj opis: 
oreh