ZDP-189 Honyaki Yanagiba

€1.150,00

ZDP-189 Honyaki Yanagiba je prav poseben nož v naši ponudbi. ZDP-189 jeklo, ki ga že poznate pri naši Bunki, sestavlja celotno rezilo tega noža – torej je nož narejen le iz enega jekla.

Honyaki (dobesedni prevod »resnično kovan«)
Kuhinjski nož je narejen v celoti iz enega kosa materiala navadno iz klasičnega japonskega jekla. Takšne nože je izredno težko kovati in oblikovati in jih izdelujejo le najboljši mojstri. Honyaki noži so izredno dragi in izredno občutljivi, primerni le za zelo izkušene kuharske mojstre. Cenjeni so zaradi svoje »kirenaga« zmožnosti, da ohranijo ostrino izredno dolgo časa.

Običajno so japonski noži kovani iz različnih jekel in laminirani, pri Honyaki nožih pa je celoten nož narejen iz enega kosa jekla. Ta postopek je izjemno težaven in kompleksen, saj če bi zakalili celotno rezilo noža bi bil nož prekrhek in bi se hitro lahko poškodoval. Japonski kovači so na ta problem naleteli pri kovanju katan, zato so razvili posebno tehniko kaljenja – diferenčno kaljenje. Ko je nož skovan in grobo brušen, se na hrbtenico noža nanese izolirna zmes, ki je sestavljena iz gline, oglja, prahu naravnih brusnih kamnov in vode. Nož je nato kaljen v vodi (v tej fazi procesa katana dobi svojo ikonično krivino). Del noža, ki ni bil prekrit z izolirno zmesjo se med kaljenjem zelo hitro ohladi in kristalizira v martenzitno kristalno strukturo – jeklo postane zelo trdo, kar je ključno za dolgotrajno držanje ostrine. Del noža, ki pa je bil med kaljenjem prekrit, se ohladi počasneje in kristalizira v manj trdo strukturo, imenovano perlit. Rezultat takega kaljenja je torej nož, ki je narejen iz ene kovine in dveh različnih kristalnih struktur. Meja med kristalnima strukturama se imenuje Hamon. S pravilno tradicionalno tehniko brušenja in poliranja lahko dosežemo kontrast med različnima strukturama in Hamon linijo.

Včasih je bil ta proces uporabljen za izdelovanje samurajskih katan, danes pa se uporablja za izdelovanje prestižnih nožev. Honyaki Yanagiba je namreč statusni simbol med sushi mojstri.

ZDP-189 Honyaki Yanagiba je na voljo v dveh dolžinah: 270 mm (1150 €) in 300 mm (1300€ - trenutno razprodano). Nož ima odlično ravnotežje in dolžino za lahkoto rezanje. Ker je cel nož narejen iz ZDP-189 jekla, je zelo zahteven za brušenje. Priporočamo Suehiro kamne granulacije od 320, 1000, 3000 in 5000.

Kako nabrusiti nož? Obiščite naš YouTube video ali tečaj in se naučite osnov brušenja. Na servis brušenja lahko prinesete nož k nam v Staro Tobačno, pokličete +386 31 633 125 ali pišite na luka@osterrob.si.

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: 
Material opis: 
HONYAKI
Ročaj opis: 
Palisander octagon

Priporočamo