ZDP-189 Bunka silver Hannya

€320,00

V sodelovanju s tattoo umetnico Ivo Gustinčič (Siva Lobanja), smo pripravili nekaj povsem posebnega: Hannya tattoo design za ZDP-189 Bunko Silver

***

Podoba Hannye nam pričara vzdušje tradicionalnega japonskega gledališča, v katerem so se moški s pomočjo mask preobražali v vrsto različnih zanimivih likov. Hannya sama predstavlja duše žensk, ki jih je ljubosumje prevzelo in obsedlo do te mere, da so se spremenile v demone. Motiv je bil od svojih začetkov povezan predvsem z močnimi občutki ljubezni, strasti in ljubosumja. Danes ga vidimo malce bolj pozitivno, zato Hannyo mnogi Japonci nosijo v obliki tetovaže ali talismana. Njeno ime pomeni modrost, motiv sam pa naj bi uspešno odganjal nesrečo, zle duhove in ponavljanje slabih izkušenj.

Najbolj poznana in igrana zgodba, v kateri se pojavi Hannya, govori o lepotici Kiyohime, ki se je zaljubila v meniha. Ta ji ljubezni žal ni vračal in s tem zlomil njeno srce. Prevzela jo je globoka žalost, njena jeza se je nabirala in močno sovraštvo je začelo počasi puščati posledice na njenem obrazu, ki je postajal vse bolj demonski. Tako izmaličena je nekega dne v svetišču srečala svojega ljubljenega, ki se je ustrašil njenega demonskega obraza in se skril pod molitveni zvon. Kiyohime je ob tem popadel tak bes, da je v zvon pričela bruhati ogenj in ga stopila. Z menihovo smrtjo je zapečatila svojo usodo in se dokončno preobrazila v demona.

***

ZDP-189 Silver Bunka je izdelana v kovačiji Yoshida Hamono na Japonskem, ki je družinsko podjetje z zelo dolgo tradicijo ročne izdelave različnega orodja in starodavnih japonskih mečev – katan, ki pa ima izkušnje s kovanjem iz jekla ZDP-189 na tradicionalen način.

Srce noža je jeklo ZDP-189,  ki smo ga izbrali zato, ker smo s sistematičnim preizkušanjem potrdili njegove odlične lastnosti in dolgotrajno ostrino.

ZDP-189 – vsebnost ogljika (C), ki je ključni element trdnosti in ga je v ostalih trdih jeklih do odstotek, je tukaj kar 3 %, medtem ko je kroma (Cr), ki preprečuje rjavenje, kar 20 %. Vsebuje še 1,5 % volframa (W), ki močno povečuje odpornost jekla na obrabo, 1,3 % molibdena (Mo), ki pomaga pri ohranjanju trdote in moči pri temperaturnih spremembah, ter 0,10 % vanadija (V), ki je ključen za zmožnost povečevanja trdote jekla.

Laminirano jeklo – sredica je iz zelo trdega jekla, oblečena v zunanjo plast mehkejšega nerjavečega jekla. Tako rezilo ostane zelo dolgo časa ostro, zaradi mehkejšega zunanjega jekla pa se lažje brusi in obenem ščiti sredinsko jeklo pred zunanjimi dejavniki.

Oblika Bunka Bano-Bocho (文化 万能-包丁) ustreza najbolj tipični funkcionalnosti za vsestransko uporabo v zahodni kuhinji. Gre za prilagodljiv profil, dovolj širok pri ročaju, nežno oblikovan trebuh rezila, primeren tako za dolge kot kratke reze, raven zadnji del rezila za sekljanje ter tanko konico za natančno obdelovanje.

ZDP-189 Bunka združuje najboljše lastnosti, ki jih pričakujemo od kuhinjskega noža, fino japonsko ostrino, zelo trdo jeklo 66-67 HRC, ki bo držalo ostrino najdlje, tudi med japonskimi noži!

**

Oba motiva (Sakuro in Hannyo) lahko graviramo na katerikoli nož, najbolje pa prideta do izraza na poliranih površinah, recimo na ZDP-189 Bunka Silver ali Santoku Silver rezilih. Če bi želeli nekaj povsem posebnega, pišite na ana@osterrob.si in v sodelovanju z Ivo lahko začnemo ustvarjati unikaten design, samo za vas. 

Specifikacije:
Jeklo: ZDP-189
Trdota (HRC lestvica): 65-67
Dolžina rezila: 190 mm
Dolžina noža: 325 mm
Širina rezila: 52 mm
Debelina rezila pri peti: 2 mm
Teža: 155 g
Dolžina ročaja: 125 mm 
Material ročaja: oreh
Proizvajalec: Yoshida Hamono

Kako nabrusiti nož? Obiščite naš YouTube video ali tečaj in se naučite osnov brušenja. Na servis brušenja lahko prinesete nož k nam v Staro Tobačno, pokličete +386 31 633 125 ali pišite na luka@osterrob.si.

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: 
Ročaj opis: 
oreh

Priporočamo