Za-18 Santoku Damascus 180

€230,00

Santoku nož je vsestranski kuhinjski nož, ki bo blestel pri vseh vrstah sekljanja in rezanja na kuhinjski deski, kakšen centimeter dolžine mu bo zmanjkal edino pri velikih kosih mesa. Ste vedeli, da beseda Santoku pomeni tudi "nož treh vrlin", oziroma "treh uporab"? Beseda San je namreč število tri in pri tem nožu nakazuje na to, da ga lahko uporabljamo za pripravo zelenjave, ribe in mesa. Santoku je ponekod v Evropi znan tudi pod imenom santuko, njegovo polno ime pa je santoku-bocho ali bukabocho.

Oblika rezila Santoku dolžine 18 cm bo razveseljevala predvsem tiste kuharje, ki si želijo manjši in vsestranski nož z nekoliko več poudarka na pripravi zelenjave, začinjenega s ščepcem japonske kovaške dediščine. Priporočamo ga tako profesionalnim kuharjem, kot tudi domačim mojstrom, ki poleg funkcionalnosti cenijo tudi estetsko komponento rezil, saj je trda sredica noža oblečena v 62 plasti mehkejšega jekla. 

Večina japonskih nožev je narejena iz vsaj treh plasti - sredice in dveh različnih zlitin jekla, ki jo obdajata vsaka iz svoje strani. Običajno je trda sredica noža obdana z mehkejšimi jekli, v primeru Damascus nožev pa je teh plasti več in tvorijo različne vzorce, ki so individualni posameznemu izdelku, nekateri mu pravijo kar »prstni odtis« noža. Damask se razlikuje od kovača do kovača, saj mu vsak izdelovalec doda prav poseben pečat in svojevrsten karakter. Pogosto je tak nož sestavljen iz jekla z visoko vsebnostjo ogljika in zlitino, ki vsebuje nikelj in/ali krom. Različna jekla torej tvorijo posamezne plasti in so nato kovana skupaj in med kovanjem večkrat zložena, od česar je odvisno število plasti in hkrati tudi oblika vzorcev. Videz in intenzivnost vzorca definira končni postopek jedkanja rezila v kislini, pri čemer ogljikovo jeklo potemni, legirano jeklo pa ne in pri tem dobimo vzorec, ki je posledica kontrasta med različnimi jekli, ki sestavljajo rezilo. Damask je zato lahko siv / črn / srebrn, močan ali pa tudi zelo nežen in subtilen. 

Sredica noža je jeklo ZA-18, ki je podobne sestave kot VG-10, razlika je v tem, da prihajata iz različnih jeklarn. Medtem ko je VG-10 zvezda jeklarne Takefu, ZA-18 prihaja iz jeklarne Aichi Steel. Obe jekli imata podobno kemijsko kompozicijo, le da ima ZA-18 ima nekoliko višjo vsebnost ogljika, kroma, molibdena in kobalta, ter tako nekaj več trdnosti, obstojnosti in odpornosti proti koroziji. Trdota jekla 61-62 HRC. Jeklo zaradi visoke vsebnosti kroma (17% - 18%) ne rjavi in je enostavno za vzdrževanje

Pred nami je torej je vrhunski vsestranski kuhinjski nož, ki ga zaznamujejo popolna uravnoteženost, neverjetna ostrina, odpornost jekla proti rji, zanimiv 63 plastni damask vzorec in ročaj iz temnega palisandra. Skratka do zadnje malenkosti pozorno dodelan nož.

O kovaču:
Nož je izdelan v kovačiji Yoshida Hamono na Japonskem, ki je družinsko podjetje z zelo dolgo tradicijo ročne izdelave kuhinjskih nožev in starodavnih japonskih mečev – katan.  

Specifikacije:
Jeklo: ZA-18
Konstrukcija: 63 plastna laminirana
Trdota (HRC lestvica): 61-62
Dolžina rezila: 180 mm
Dolžina noža: 320 mm
Širina rezila: 45 mm
Debelina rezila pri peti: 2 mm
Teža: 115 g
Dolžina ročaja: 125 mm 
Material ročaja: D tradicionalni japonski ročaj / palisander
Proizvajalec: Yoshida Hamono

Kako nabrusiti nož? Obiščite naš YouTube video ali tečaj in se naučite osnov brušenja. Na servis brušenja lahko prinesete nož k nam v Staro Tobačno, pokličete +386 (0)31 261 172 ali pišite na luka@osterrob.si.

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: 
Ročaj opis: 
palisander

Priporočamo