Yoshimi Santoku VG-10 Nickel Cherry

€305,00

Hipnotičen Suminagashi vzorec in popoln profil rezila sta nas ob prvem pogledu na ta nož pustila brez besed. 

Suminagashi (»floating ink«) je termin, ki označuje marmoriran vzorec (pri nožih se imenuje damask) in pri tem Santoku je tako popoln, kot ga lahko naredi le nekdo s toliko let izkušenj, kot jih ima kovačija Kato. 

Santoku je vsestranski kuhinjski nož, ki bo blestel pri vseh vrstah sekljanja in rezanja na kuhinjski deski. Beseda Santoku pomeni tudi "nož treh vrlin" in pri tem nožu pomeni, da ga lahko uporabljamo za pripravo zelenjave, ribe in mesa. Zaradi ročaja ovalne oblike je primeren za delo z levo in desno dlanjo. Rob rezila je nabrušen 50/50 in odlično drži ostrino, prav tako pa je enostaven za brušenje. Tradicionalni japonski ročaj je ovalne oblike iz lesa češnje z rečim paka obročkom se odlično prilega levi in desni dlani. Razporeditev teže med ročajem in rezilom omogoča izjemno udobno delo in enostavno rokovanje z nožem.

Sredica noža je iz VG-10 jekla, ki je oblečeno v več plasti intrikantnega marmoriranega vzorca, ki ga je kovač dobil s prepletanjem različnih plasti materialov (Nikelj damascus laminacija). VG-10 je trenutno najbolj priljubljeno japonsko jeklo in kadar se odločamo med jekli, iz katerih želimo izdelati nož, pretehtamo lastnosti kot so trdota, sposobnost ohranjanja ostrine, preprostost vzdrževanja, zrnatost jekla, enostavnost brušenja in navsezadnje, ceno in dostopnost. VG-10 (V za Vanadij, G za "gold", kar pomeni vrhunsko kakovost) proizvaja Takefu Special Steel Company, relativno majhno podjetje, ki mu je pred 60. leti uspelo najti ravno pravo ravnotežje med različnimi elementi, ki tvorijo to danes najbolj priljubljeno japonsko jeklo. VG-10 je nerjaveče jeklo z relativno visoko vsebnostjo (1%) ogljika (C), 15% kroma (Cr), 1% molibdena (Mo), 0.3% vanadija (V) in 1.5% kobalta (Co). Kombinacija Cr, Mo in V tvori veliko trdih karbidov, kar omogoča jeklu odpornost proti abraziji in posledično boljše ohranjanje ostrine. 

Yoshimi Santoku VG-10 Nickel Cherry je nož, ki ga priporočamo zbirateljem nožev in ljubiteljem odličnega oblikovanja. 

Specifikacije:
Jeklo: VG-10
Konstrukcija: Nikelj damascus laminacija
Trdota (HRC lestvica): 61-62
Dolžina rezila: 170 mm
Dolžina noža: 310 mm
Širina rezila: 46 mm
Debelina rezila: 2 mm
Teža: 100 g
Dolžina ročaja: 126 mm
Material ročaja: Češnja
Proizvajalec: Yoshimi Kato

Kako nabrusiti nož? Obiščite naš YouTube video ali tečaj in se naučite osnov brušenja. Na servis brušenja lahko prinesete nož k nam v Staro Tobačno, pokličete +386 (0)31 261 172 ali pišite na luka@osterrob.si.

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: