Tsunehisa Usuba 165

€220,00

Usuba je enostransko brušeno rezilo, namenjeno sekljanju zelenjave. Spada med "sveto trojico" japonskih klasičnih kuhinjskih nožev za pripravo sushija. Dolžina rezila je 165 mm. Nož je enostransko brušen in primeren samo za uporabo v DESNI roki. 

Japonska kuhinja poudarja pomen in lepoto sezonskih sestavin, za kar obstaja prav poseben izraz »shun«. Shun je esenca sezone, hrana, ki jo lahko uživamo lokalno in sezonsko in priprava takšnih jedi je izjemno cenjena in iskana. Za pripravo sveže in kvalitetne sezonske hrane pa seveda potrebujemo nož, ki je tako oster in precizen, da ne poškoduje celične stene zelenjave in s tem poslabša kvaliteto, okus in videz pripravljene jedi. In tukaj pride v igro Usuba, kar dobesedno pomeni»tanko rezilo«. Enostransko brušeno rezilo omogoča natančno sekljanje zelenjave na kuhinjski deski, zaradi svoje višine in ravnega roba pa se uporablja tudi za lupljenje večje gomoljne zelenjave, kot je recimo daikon, v dolge in tanke lističe. Ta postopek se imenuje »katsuramuki« in je ena najtežjih in kompleksnih japonskih tehnik rezanja. 

Sredica je kovana iz AUS-8 (trdote 58 HRC). Nož je zelo enostaven za vzdrževanje in odličen za brušenje na vodobrusnih kamnih

Jeklo jeklarne Aichi, Japonska. Gre za vstopni razred japonskih jekel za izdelavo kuhinjskih nožev. AUS-8 ima nekoliko manj ogljika, je odporno na rjo, odlično za brušenje. Trdota okrog 58 HRC. Gre za jeklo, ki je nekoliko mehkejše, vendar kljub temu izjemno kvalitetno.
Sestava: ogljik (C) 0,7-0,75%, krom (Cr) 13-14,50%, vanadij 0,10-0,26%, molibden (Mo) 0,10-0,30%

Pri stiku rezila in ročaja lahko opazite posebno značilnost, ki se imenuje Machi razmik. To je manjši razmik med spodnjim delom rezila in ročaja, ki jo opazimo večinoma pri Yanagiba nožih in je na kuhinjske nože prešla iz japonskih mečev. Machi je bil nekoč značilen predvsem za kovače s področja Tokya, tako da ne skrbite, to ni napaka v montaži ročaja. :) 

O kovačiji:
Tsunehisa noži so blagovna znamka, ki združuje različne visoko kakovostne nože iz različnih nožarskih središč Japonske, kot so Tosa, Seki in Sakai. Njihova filozofija je, da ima vsaka regija svoje jeklo in različne postopke izdelave. Tako je Tosa recimo najbolj znana po Ginsanko in Aus-8 jeklih, Seki slovi po izdelavi odličnih rezil iz V-Gold skupine jekel in Sakai po enostransko brušenih Honyaki nožih. 

Specifikacije:
Jeklo: AUS-8
Trdota (HRC lestvica): 58
Dolžina rezila: 165 mm
Dolžina noža: 296 mm
Širina rezila: 41 mm
Debelina rezila: 3,9 - 2,6 mm
Teža: 175 g
Dolžina ročaja: 127 mm
Material ročaja: palisander
Proizvajalec: Tsunehisa 

Kako nabrusiti nož? Obiščite naš YouTube video ali tečaj in se naučite osnov brušenja. Na servis brušenja lahko prinesete nož k nam v Staro Tobačno, pokličete +386 (0)31 261 172 ali pišite na luka@osterrob.si

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: 
Ročaj opis: 
Palisander