Sukenari ZDP-189 Bunka Damascus P

€650,00

Sukenari je majhna kovačija v prefekturi Toyama, ki se nahaja v središču Honshuja na Japonskem, na vzhodu pa meji na prefekture Niigata in Nagano, prefekturo Gifu na jugu in prefekturo Ishikawa na zahodu. Toyama se nahaja ob morju in jo s treh strani obdajajo hribi. Na japonskem so tradicionalni kovaški centri vedno tam, kjer je veliko čiste vode, saj je bilo za proizvodnjo jekla za katane to izjemo pomembno.

Kovaška obrt na Japonskem ima bogato zgodovino, sodobne kovačije pa so znanje, ki se je prenašalo iz generacije v generacijo nadgradile s tehnološkimi inovacijami in v delo vpeljale nove metode in materiale. Tudi Sukenari ni izjema, saj kovačija posluje že več generaciji in je znana po uporabi kvalitetnih jekel in brezhibnih rezilih. Ustanovil jo je Mojster Hanaki Toukichi leta 1933 po tem, ko je dolga leta delal za znamenitega kovača sushi nožev Masamota, kjer se izučil obrti kovanja in obdelave materialov. Od samega nastanka dalje Sukenari neposredno sodeluje z mojstri sushija in profesionalnimi kuharji in upošteva njihovo mnenje pri načrtovanju nožev in uporabi jekel in s tem gradi na kvaliteti in raste skupaj z željami strank in zahtevami sodobne kulinarike. Kljub temu, da sledijo tradicionalnim postopkom, so predani napredku in inovaciji – posebej pri izbiri sodobnih super jekel, kot so ZDP-189, HAP-40, Aogami super, R2, Super X … Rezultat tega so noži z osupljivo zmogljivostjo. Kaj je boljšega, kot stoletja izkušenj in znanja, nadgrajenega z inovativno in v prihodnost usmerjeno miselnostjo? 

ZDP-189 Bunka Damascus je sestavljena iz 63 plasti jekla. Sredica je nam izjemno ljubo ZDP-189 jeklo, ki ostrino ohranja zelo dolgo. Glavni mojster kovačije Sukenari, Hanaki San, je mnenja, da je ZDP-189 eno najprimernejših jekel za izdelavo nožev, saj omogoča vrhunsko zmogljivost in enostavno vzdrževanje ostrine. Plasti mehkejšega jekla tvorijo izrazit teksturiran damask vzorec, v katerega so izmenjujoče prepleteni sloji niklja in nerjavečega jekla. Rezilo obdelano do izrazitega sijaja (t.i. videza ogledala), hkrati pa tako obdelano, da so sloji različnih materialov med seboj v izrazitem kontrastu. Na sprednji in zadnji strani rezila je v japonski pisavi Kanji na roko vgravirano ime kovača in kraj nastanka noža. Kombinacija obdelave rezila in slojev tvori eleganten in hkrati praktičen nož. 

ZDP-189 Bunka združuje najboljše lastnosti, ki jih pričakujemo od kuhinjskega noža, fino japonsko ostrino, zelo trdo jeklo 66-67 HRC, ki bo držalo ostrino najdlje, tudi med japonskimi noži!

Rezilo je laminirano, kar pomeni, da je sredica iz zelo trdega jekla, oblečena v zunanjo plast mehkejšega nerjavečega jekla. Tako rezilo ostane zelo dolgo časa ostro, zaradi mehkejšega zunanjega jekla pa se lažje brusi in obenem ščiti sredinsko jeklo pred zunanjimi dejavniki.

ZDP-189 – vsebnost ogljika (C), ki je ključni element trdnosti in ga je v ostalih trdih jeklih do odstotek, je tukaj kar 3 %, medtem ko je kroma (Cr), ki preprečuje rjavenje, kar 20 %. Vsebuje še 1,5 % volframa (W), ki močno povečuje odpornost jekla na obrabo, 1,3 % molibdena (Mo), ki pomaga pri ohranjanju trdote in moči pri temperaturnih spremembah, ter 0,10 % vanadija (V), ki je ključen za zmožnost povečevanja trdote jekla. Zelo trdo jeklo 66-67 HRC, ki bo držalo ostrino najdlje, tudi med japonskimi noži!

Oblika Bunka Bano-Bocho (文化 万能-包丁) je namenjena za vsestransko rezanje in sekljanje. Rezilo ima izrazit prirezan vrh in nežno oblikovan trebuh, tako da je primerno za dolge in kratke reze, kot tudi za natančno obdelovanje. Nekoliko zaobljen trebuh omogoča zibanje noža za lažje sekljanje na kuhinjski deski. Tanek koničasti zaključek na peti je primeren za precizno delo. Gre za nekoliko daljši profil noža, ki bo zadovoljil vse resne uporabnike japonskih kuhinjskih nožev.

Osemkotni ročaj iz palisandra ima zaključek iz roževine (rog vodnega bivola) in dodaja piko na i temu prefinjenemu rezilu, ki se igra z igro nasprotij tradicionalnih elementov in sodobnih, tehnološko naprednih materialov.

Estetika, napredno prašno jeklo, osupljivo mojstrstvo in prilagodljiv profil rezila so izjemna kombinacija, ki bo navdušila vse ljubitelje in zbiratelje japonskih nožev.

SPECIFIKACIJE:
Znamka: 
Sukenari
Jeklo: 
ZDP-189
Rezilo: dvostransko brušeno, 50/50
Teža noža: 
165 g
Celotna dolžina: 
350 mm
Dolžina rezila: 
210 mm
Dolžina ročaja: 
133 mm
Širina rezila: 
46 mm
Debelina rezila: 
 3 mm
Ročaj: osemkotni / palisander/ roževina

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: 
Ročaj opis: 
Palisander

Priporočamo