Sukenari HAP-40 Gyuto 210

€300,00

Sukenari je majhna kovačija v prefekturi Toyama, ki se nahaja v središču Honshuja na Japonskem, na vzhodu pa meji na prefekture Niigata in Nagano, prefekturo Gifu na jugu in prefekturo Ishikawa na zahodu. Toyama se nahaja ob morju in jo s treh strani obdajajo hribi. Na japonskem so tradicionalni kovaški centri vedno tam, kjer je veliko čiste vode, saj je bilo za proizvodnjo jekla za katane to izjemno pomembno.

Kovaška obrt na Japonskem ima bogato zgodovino, sodobne kovačije pa so znanje, ki se je prenašalo iz generacije v generacijo nadgradile s tehnološkimi inovacijami in v delo vpeljale nove metode in materiale. Tudi Sukenari ni izjema, saj kovačija posluje že več generaciji in je znana po uporabi kvalitetnih jekel in brezhibnih rezilih. Ustanovil jo je Mojster Hanaki Toukichi leta 1933 po tem, ko je dolga leta delal za znamenitega kovača sushi nožev Masamota, kjer se izučil obrti kovanja in obdelave materialov. Od samega nastanka dalje Sukenari neposredno sodeluje z mojstri sushija in profesionalnimi kuharji in upošteva njihovo mnenje pri načrtovanju nožev in uporabi jekel in s tem gradi na kvaliteti in raste skupaj z željami strank in zahtevami sodobne kulinarike. Kljub temu, da sledijo tradicionalnim postopkom, so predani napredku in inovaciji – posebej pri izbiri sodobnih super jekel, kot so ZDP-189, HAP-40, Aogami super, R2, Super X … Rezultat tega so noži z osupljivo zmogljivostjo. Kaj je boljšega, kot stoletja izkušenj in znanja, nadgrajenega z inovativno in v prihodnost usmerjeno miselnostjo? 

HAP-40 Gyuto 210 je enkraten primer Sukenarijevaga raziskovanja sodobnih in tehnološko naprednih jekel. Sredica noža je HAP-40 Hitachijevo prašno jeklo, katerega kompozicija in mikrostruktura omogoča izredno fino in dolgotrajno ostrino. HAP-40 ima za prašno jeklo izrazito malo kroma (okrog 4%) in se lahko v specifičnih okoliščinah odziva podobno kot visokoogljična jekla. To jeklo toplotno obdelano do osupljivih 68 HRC, zato lahko brušenje neveščim brusilcem predstavlja izziv, vendar če ste že kdaj brusili nože iz prašnih jekel (recimo ZDP-189), boste kos tudi temu. Za nož tako visoke HRC vrednosti HAP-40 struktura zagotavlja manj lomljivosti in zelo dobro odprornost prosti rji. 

64 – 68 HRC, C 1,27 – 1,37%, Cr 3,70 – 4,70%, W 5,60 – 6,40%,  Mo 4,60 – 5,40%, V 2,80 – 3,30%, Co 7,50 – 8,50%

Če vaše delo v kuhinji zahteva nož z dolgotrajno ostrino, je jeklo HAP-40 zelo dobra alternativa (nadgradnja) nožem iz  ZDP-189 jekla.

Gyuto je klasičen japonski nož, ki je namenjena za vsestransko rezanje in sekljanje s tankim in koničastim zaključkom na peti, ki  je primeren za precizno delo. Gre za nekoliko daljši profil noža, ki bo zadovoljil vse resne uporabnike japonskih kuhinjskih nožev, posebej tiste, ki iščete nekoliko bolj eksotične in zbirateljske kose.

Rezilo je obdelano do izrazitega sijaja (t.i. videza ogledala), na sprednji in zadnji strani rezila je v japonski pisavi Kanji na roko vgravirano ime kovača in kraj nastanka noža. 

Osemkotni ročaj iz magnolije ima zaključek iz roga vodnega bivola. Je domišljene kombinacije kontrastnih barv  in dodaja piko na i temu prefinjenemu rezilu, ki se igra z igro nasprotij tradicionalnih elementov in sodobnih, tehnološko naprednih materialov.

SPECIFIKACIJE:
Znamka: 
Sukenari
Jeklo: 
HAP-40
Rezilo: dvostransko brušeno, 50/50
Teža noža: 
140 g
Celotna dolžina: 
350 mm
Dolžina rezila: 
210 mm
Dolžina ročaja: 
134 mm
Širina rezila: 
47 mm
Debelina rezila: 
 3 mm
Ročaj: osemkotni / magnolija / rog vodnega bivola

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: 
Material opis: 
prašno jeklo, 68 HRC
Ročaj opis: 
Mahagonij, osemkotni

Priporočamo