Saji Gyuto Damascus VG-10

€500,00

Noži kovača Sajija so definitivno zbirateljski kos, ki ne sme manjkati v zbirki ljubitelja japonskih rezil! Na voljo imamo izjemno omejeno serijo Gyuto nožev z unikatnimi damask vzorci in ročaji iz izbranih kosov lesa.

Ker gre pri teh rezilih za popolnoma ročno delo od začetka do konca oblikovanja rezila, ni niti en damask vzorec ali ročaj enak drugemu. Zato si lahko pri nakupu v spustnem meniju izberete tistega, ki vam je najbolj všeč – na razpolago je zgolj 1 kos vsake različice.

Dolžina rezil je 210 mm, kovani so iz odličnega VG-10 jekla, obdanega z več plastmi mehkejšega jekla. VG-10 je enostavno jeklo za vzdrževanje, ne rjavi in se odlično brusi. Rezila so (poleg temnega in kontrastnega damaska) okrašena z odtisi kladiv, ki imajo poleg estetske tudi uporabno funkcijo, saj preprečujejo lepljenje hrane na rezilo. Saji za vzorce na rezilu uporablja kladiva z različnimi glavami, kar lahko vidite na končnih izdelkih, kjer še posebej izstopa nož številka 1, pri katerem je uporabil kladivo s kvadratno glavo. 

Ker je Saji poznan po preciznih in do zadnje podrobnosti izpiljenih ročajih zahodnega tipa (Yo), se je tudi za te Gyuto nože odločil za klasičen zahodni ročaj. Nož je zaradi tega nekoliko težji, vendar je odličen za delo, saj je razmerje teže med ročajem in rezilom enkratno uravnoteženo. Izbirate lahko med različnimi ročaji iz temnega lesa (Ironwood) in zelene Micarte. 

Izbirate lahko med različnimi noži iz naše Saji kolekcije:

1) Saji Gyuto VG-10 Damascus 210 mm / Ironwood ročaj - 500€
2) {razprodano} Saji Gyuto VG-10 Damascus 210 mm / Ironwood ročaj - 500€
3) {razprodano} Saji Gyuto VG-10 Damascus 210 mm / ročaj iz zelene Micarte - 450€
4) Saji Gyuto VG-10 Damascus 210 mm / Ironwood ročaj - 500€
5) Saji Gyuto VG-10 Damascus 210 mm / Ironwood ročaj -500€

Ker je za življenjsko dobo noža in ohranjanje ostrine bistvenega pomena način shranjevanja, smo k nožu brezplačno priložili leseno zaščito za rezilo (Sayo) v vrednosti 26€.

Kdo je Takeshi Saji?

Takeshi Saji je odraščal v kovaški družini in dneve preživljal v delavnici, kjer je opazoval kako oče, tako kot njegov oče pred njim, z občutkom in trdim delom kos jekla spremeni v izjemen rokodelski izdelek – nož.  Zvečer je s svojimi vrstniki (bodočimi kovači Kato-sanom, Kitaoka-sanom in drugimi) obiskoval kovaško šolo, kjer je pridobival teoretično znanje o kovanju in metalurgiji. Od otroštva je torej vedel, da bo tudi on nekoč kovač in danes, v svojem osmem desetletju, niti malo ne obžaluje svoje odločitve. Gre za enega izmed najbolj priznanih kovaških mojstrov na Japonskem. Leta 1992 je bil nagrajen s prestižnim nazivom "Traditional Master Craftsman" (mojster tradicionalne obrti), ki ga na Japonskem dobijo le najboljši obrtniki. Je tretja generacija kovačev, njegova delavnica se nahaja v Takefu Knife Village v Echizenu, kjer nože kuje skupaj z dvema vajencema.

V času usihanja povpraševanja po ročno izdelanih kovaških izdelkih, je Saji našel nišo v izdelovanju vrhunskih lovskih nožev, ki so se prodajali tako na Japonskem kot v tujini. Za piko na i je poleg izbranega lesa pri izdelavi ročajev uporabljal tudi živalske rogove in s časom postal vodilni strokovnjak za ročaje zahodnega tipa v regiji. Pri njem je svoje znanje dopolnjeval tudi Yu Kurosaki in ostali mojstri iz Takefu kooperative.

Kasneje so ročno izdelani kuhinjski noži ponovno začeli pridobivati na popularnosti. Večno prilagodljiv in pripravljen na spremembe, se je Saji-san preusmeril v izdelavo kuhinjskih nožev leta 2007. Pri prvih kosih je bilo zaslediti nekaj robustnosti zaradi izkušenj z izdelavo lovskih nožev, vendar so danes njegovi noži eni najbolj iskanih po celem svetu, predvsem med zbiralci in resnimi poznavalci. Kot kovač kuhinjskih rezil je izjemno napredoval in glede na število objav v specializiranih revijah ter povečanem povpraševanju po njegovih nožih, ne kaže, da bi mu kmalu zmanjkalo dela.

Kupcem je zanimiv predvsem zaradi večne pripravljenosti eksperimentiranja z novimi oblikami in materiali ter razvoja izvirnih tehnologij. Ne boji se izzivov in najraje uporablja za obdelavo zahtevna jekla, kot so VG-10, R2, Shirogami, Aogami Super. Še posebej so iskani njegovi Rainbow Damascus noži, pri katerih gre za posebno vrsto laminacije, ki jo je Saji razvil prvi – rezilo je izdelano iz slojev nerjavečega jekla z izmenjaje dodanimi sloji brona, bakra in medenine ter z unikatnim suminagashi* vzorcem izstopa med drugimi damask noži.

Specifikacije:
Jeklo: VG-10
Konstrukcija: San Mai Damascus
Trdota (HRC lestvica): 61
Material ročaja: Ironwood / Micarta
Proizvajalec: Takeshi Saji 

Kako nabrusiti nož? Obiščite naš YouTube video ali tečaj in se naučite osnov brušenja. Na servis brušenja lahko prinesete nož k nam v Staro Tobačno, pokličete +386 31 633 125 ali pišite na luka@osterrob.si.

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: