AS Morado Kurouchi Santoku 165

€185,00

Morado Santoku je odličen ročno kovan nož s črno Kuro-uchi zaščitno patino in odtisi kladiv. Oblika rezila bo ustrezala vsem, ki iščete manjši, vsestranski nož za zelenjavo, ribo in meso. Odlično se obnese pri sekljanju zelenjave na kuhinjski deski. Zaradi izbire jekla je tudi zelo enostaven za ponovno brušenje.

Sredica tega noža je je Hitachijevo Super Blue Steel (Aogami Super), ki sega v sam vrh med kvalitetnimi japonskimi jekli. Kuro-uchi (črna) patina na zgornjem delu noža skrbi za unikaten in rustikalen videz noža. Nož ima tradicionalno sredico in visokokakovostnega jekla in sodobnega, proti rji zaščitenega, jekla zunanjih dveh plasti. 

Aogami Super ima trdoto okrog 63 HRC. Gre torej za izjemno trdo jeklo, kar pomeni, da kljub ekstenzivni in dolgotrajni uporabi dolgo časa obdrži super fino ostrino. Poleg tega pa zaradi visoke vsebnosti ogljika nož zelo zelo enostavno nabrusimo. Med visoko ogljičnimi jekli je Aogami Super tudi najmanj občutljivo na rjo. Zunanji plasti sta iz mehkejšega, nerjavečega  jekla, ki nožu zagotavljata še dodatno zaščito proti rjavenju. 

Zgornji del rezila je črn. Takšna barva na rezilu ostane po postopku kaljenja tradicionalnih jekel in se v svetu nožev imenuje Kuro-uchi zaključek (kuro pomeni črna barva po japonsko). 

O kovačiji: Harukaze po japonsko pomeni »vetrovna pomlad«. Pri tej kovačiji združujejo odlično tradicionalno jedrno jeklo (Aogami Super ali Aogami 2) z nerjavečimi zunanjimi plastmi in zanimivimi, kvalitetnimi ročaji. Na nožih je v kanji pisavi odtisnjen podpis kovačije. 

Zanimivost: Jeklo Aogami Super je izjemno bogato z vsebnostjo ogljika(1,4-1,5%), kar direktno vpliva na trdoto rezila. Prav tako vsebuje 0,4% vanadija, kot dodatek za mikronizirana kovinska zrna, kar daje jeklu večjo žilavost. Aogami Super je ocenjeno kot najbolj napredno karbonsko jeklo.

Kuro-Uchi videz: Med kovanjem so noži izpostavljeni veliki vročini in plamenom ognja, zato se železo na površini oksidira in postane črne barve. Površina se v kasnejših postopkih obdelave tanjša, polira in obdela tako, da se rezilo sveti in da se izpostavi gladko in svetlečo površino noža. V kolikor pa hočemo dobiti t.i. Kuro-Uchi efekt, se rezilo v zgornjem delu v kasnejših fazah ne polira več. Gre za tradicionalen videz, nekoliko robusten, vendar z namenom: ogljikova jekla so na ta način bolj zaščitena pred rjo, kot pri visoko poliranih nožih. Seveda gre za tukaj tudi za določen estetski namen, zato se s Kuro-Uchi zaključkom obdeluje tudi nerjaveče nože, pri katerih govorimo o Neo Kuro-Uchi stilu, kjer je temna “patina” namenjena zgolj videzu in stilističnim zaključkom noža.  

**

Kako nabrusiti nož? Obiščite naš YouTube video ali tečaj in se naučite osnov brušenja. Na servis brušenja lahko prinesete nož k nam v Staro Tobačno, pokličete +386 (0)31 261 172 ali pišite na luka@osterrob.si. na luka@osterrob.si

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: 
Material opis: 
aogami super, nerjaveči zunanji plasti
Ročaj opis: 
okrogel japonski ročaj
Dimensions: 165 mm × 2.2 mm × 47 mm