AS Morado Kuro-uchi Santoku 180 Red

€225,00

Morado Santoku je odličen ročno kovan nož s črno Kuro-uchi zaščitno patino in odtisi kladiv. Oblika rezila bo ustrezala vsem, ki iščete manjši, vsestranski nož za zelenjavo, ribo in meso. Odlično se obnese predvsem pri sekljanju zelenjave na kuhinjski deski. Zaradi izbire jekla je tudi zelo enostaven za ponovno brušenje.

Sredica tega noža je je Hitachijevo Super Blue Steel (Aogami Super), ki sega v sam vrh med kvalitetnimi japonskimi jekli. Kuro-uchi (črna) patina na zgornjem delu noža skrbi za unikaten in rustikalen videz noža. Aogami Super ima trdoto okrog 63 HRC.

Jeklo Aogami Super je izjemno bogato z vsebnostjo ogljika (1,4-1,5%), kar neposredno vpliva na trdoto rezila. Prav tako vsebuje 0,4% vanadija, kot dodatek za mikronizirana kovinska zrna, kar daje jeklu večjo žilavost. Aogami Super je ocenjeno kot najbolj napredno karbonsko jeklo.

Gre torej za izjemno trdo jeklo, kar pomeni, da kljub ekstenzivni in dolgotrajni uporabi dolgo časa obdrži super fino ostrino. Poleg tega pa zaradi visoke vsebnosti ogljika nož zelo enostavno nabrusimo. Med visoko ogljičnimi jekli je Aogami Super tudi najmanj občutljivo na rjo. 

Nož je San-mai konstrukcije in ima zunanji plasti iz mehkejšega nerjavečega jekla, kar nožu zagotavlja zaščito proti rjavenju. Zgornji del rezila je črn, takšna barva na rezilu ostane po postopku kaljenja tradicionalnih jekel in se v svetu nožev imenuje Kuro-uchi zaključek (kuro pomeni črna barva po japonsko). 

Med kovanjem so noži izpostavljeni veliki vročini in plamenom ognja, zato se železo na površini oksidira in postane črne barve. Površina se v kasnejših postopkih obdelave tanjša, polira in obdela tako, da se rezilo sveti in da se izpostavi gladko in svetlečo površino noža. V kolikor pa hočemo dobiti t.i. Kuro-uchi efekt, se rezilo v zgornjem delu v kasnejših fazah ne polira več. Gre za tradicionalen videz, nekoliko robusten, vendar z namenom: ogljikova jekla so na ta način bolj zaščitena pred rjo kot pri visoko poliranih nožih. Seveda gre tukaj tudi za določen estetski namen, zato se s Kuro-uchi zaključkom obdeluje tudi nerjaveče nože, pri katerih govorimo o Neo Kuro-uchi stilu, kjer je temna “patina” namenjena zgolj videzu in stilističnim zaključkom noža. 

AS Morado Kuro-uchi Santoku 180 Red je odličen nož, ki ga poleg enega najboljših jekel za kuhinjske nože in popolnega profila rezila (izjemno tanko rezilo!), zaznamuje tudi zanimiv ročaj klasične zahodne oblike iz pakka lesa rdeče barve, ki nudi odličen oprijem in je primeren za uporabo v levi in desni dlani. Zaključek ročaja je nerjaveč in poskrbi za gladek in prijeten prehod med ročajem in rezilom. Videz noža dopolnjujejo tri okrasne kovinske zakovice. Nož je nekoliko težji in zato primeren za vse, ki imate rajši težje (nemške) nože, vendar si želite prefinjene japonske ostrine. 

O kovačiji: Harukaze po japonsko pomeni »vetrovna pomlad«. Pri tej kovačiji združujejo odlično tradicionalno jedrno jeklo (Aogami Super ali Aogami 2) z nerjavečimi zunanjimi plastmi in zanimivimi, kvalitetnimi ročaji. Na nožih je v kanji pisavi odtisnjen podpis kovačije. 

Specifikacije:
Jeklo: Blue Super Steel
Trdota (HRC lestvica): 63
Dolžina rezila: 180 mm
Dolžina noža: 303 mm
Širina rezila: 41 mm
Debelina rezila pri peti: 2 mm
Teža: 190 g
Dolžina ročaja: 112 mm
Material ročaja: Pakka les
Proizvajalec: Harukaze

Kako nabrusiti nož? Obiščite naš YouTube video ali tečaj in se naučite osnov brušenja. Na servis brušenja lahko prinesete nož k nam v Staro Tobačno, pokličete +386 31 633 125 ali pišite na luka@osterrob.si.

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: