Misuzu Kamagata Usuba 165

€165,00

Usuba v dobesednem prevodu pomeni tanko, kar je lep opis tega noža za pripravo zelenjave, pri čemer je tanko rezilo izjemnega pomena. Pri rezanju trde zelenjave, kot je recimo korenje, je pomembno, da rezilo res odreže, ne pa cepi, kot se lahko velikokrat dogaja pri debelejših nožih.

Japonska kuhinja poudarja pomen in lepoto sezonskih sestavin, za kar obstaja prav poseben izraz »shun«. Shun je esenca sezone, hrana, ki jo lahko uživamo lokalno in sezonsko in priprava takšnih jedi je izjemno cenjena in iskana. Za pripravo sveže in kvalitetne sezonske hrane pa seveda potrebujemo nož, ki je tako oster in precizen, da ne poškoduje celične stene zelenjave in s tem poslabša kvaliteto, okus in videz pripravljene jedi. In tukaj pride v igro Usuba. To enostransko brušeno rezilo omogoča natančno sekljanje zelenjave na kuhinjski deski, zaradi svoje višine in ravnega roba pa se uporablja tudi za lupljenje večje gomoljne zelenjave (recimo daikona) v dolge in tanke lističe. Ta postopek se imenuje »katsuramuki« in je ena najtežjih in kompleksnih japonskih tehnik rezanja.

Misuzu Kamagata Usuba ni povsem tradicionalni predstavnik svoje vrste, saj gre za hibrid - rezilo je oblikovano po zgledu klasične Usube z zaobljeno kamagata konico, vendar je dvostransko brušeno in zelo tanko. Zelo redko se zgodi, da najdemo ta tip noža obojestransko nabrušenega, zato nam je ta Usuba zelo pri srcu in jo priporočamo vsem ljubiteljem slastnih zelenjavnih jedi! Kamagata se nanaša na polkrožno glavo rezila, ki je primerna za bolj natančno delo in precizne izreze. Takšen stil Usube je na Japonskem najbolj popularen v okolici Kyota, kjer prehrana močneje bazira na zelenjavi kot drugod po državi.

Nož je iz VG-10 jekla, dolžina 165 mm, glavna odlika noža pa je zelo, zelo tanko in ostro rezilo. Lesen japonski ročaj je zaključen s plastičnim obročkom, les ročaja pa je brušen na tradicionalni Urushi način. 

Specifikacije:
Jeklo: VG-10
Konstrukcija: 3 plastna laminirana
Trdota (HRC lestvica): 60-61
Dolžina rezila: 165 mm
Dolžina noža: 310 mm
Širina rezila: 45 mm
Debelina rezila pri peti: 2,2 mm
Teža: 125 g
Dolžina ročaja: 130 mm
Material ročaja: tradicionalni japonski ročaj
Proizvajalec: Misuzu 

Kako nabrusiti nož? Obiščite naš YouTube video ali tečaj in se naučite osnov brušenja. Na servis brušenja lahko prinesete nož k nam v Staro Tobačno, pokličete +386 31 633 125 ali pišite na luka@osterrob.si.

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: 

Priporočamo