Makoto Sakura SG2 Gyuto 240

€280,00

Zelo tanek nož iz odličnega prašnega jekla SG2, ki bo dolgo ostal oster in bo zaradi svoje velikosti blestel pri pripravi velikih količin zelenjave in mesa. Odličen za profesionalne kuharje, ki veliko zahtevajo od svojega noža, prav tako pa bo očaral tudi domače entuzijaste. Zaradi tankosti rezila priporočamo uporabo pravilnih tehnik rezanja in primerno rezalno podlago, da preprečimo poškodbe na nožu.

Nož je s kasumi zaključkom in preprostim kanji podpisom na pogled zelo lep, enostaven in minimalističen. Svoje čare namreč skriva v skrbno izbranem materialu rezila! Sredica tega noža je prašno jeklo SG2, ki sega v sam vrh med kvalitetnimi japonskimi materiali za kuhinjska rezila in s trdoto 64 HRC zagotavlja, da bo nož ostal oster zelo, zelo dolgo časa, saj mu kompozicija in mikrostruktura omogočata izredno fino in dolgotrajno ostrino. Jeklo zaradi visoke vsebnosti kroma ne rjavi in je enostavno za vzdrževanje. Redno brušenje je priporočljivo z brusnimi kamni Suehiro ali Naniwa.

SG2  je prašno jeklo jeklarne Takefu. Nekateri mu pravijo tudi Super Gold steel. Ima visoko vsebnost ogljika in kroma in je nerjaveče. Sestava jekla omogoča kovanje super tankih nožev trdote 64 HRC. Vsebnost jekla: Ogljik (C) 1.25 – 1.45% (C), krom (Cr) 14.00 - 16.00%, molibden (Mo) 2.30 - 3.30%, vanadij (V) 1.80 - 2.20%

Zakaj so nož poimenovali Sakura? 
Sakura je japonska beseda, ki pomeni češnjev cvet, enega izmed pomembnih označevalcev japonske kulture. Kovači v svojem delu uporabljajo mnogo referenc na tradicijo, običaje in simboliko in tudi Makoto se je pri tem nožu držal tega načela in sicer sodobno oblikovano rezilo iz prašnega jekla spojil s tradicionalnim japonskim osemkotnim ročajem iz češnjevega lesa, ki se odlično prilega v levo in desno dlan. Pri tem nožu resnično začutimo srčiko sodobne japonske družbe, ki spaja tradicijo z modernim oblikovanjem in naprednimi materiali. 

Prvo češnjevo drevo naj bi posadili v 9. stoletju pred cesarsko palačo, kar je razlog, da njen cvet nosi aristokratski pečat. Poleg tega češnjevi cvetovi predstavljajo minljivost življenja in zato se v času cvetenja češenj praznuje praznik Hanami (花見, "ogledovanje cvetov"), ko se ob prvih cvetočih drevesih občuduje lepoto novonastalih cvetov in opazuje čudovito, a minljivo naravo. 

V čast pomladi in novem življenjskem ciklu in priložnostim, ki jih le-ta prinaša, so po nožu v škatli posuti papirnati lističi češnjevih svetov.

O kovaču: 
Makoto Kurosaki je starejši brat Yu Kurosakija, deluje in ustvarja v Takefu v Echizenu, kjer je glavni brusilec v kovačiji znamenitega Kato-sana. Njegova nova linija Sakura SG2 nožev je nastala v sodelovanju z lokalnimi mojstri, pri čemer nože oblikuje, tanjša in brusi sam. Glavno vodilo Makota je razvoj novih tehnologij znotraj procesa tradicionalne ročne izdelave rezil. 

Specifikacije:
Jeklo: SG2
Konstrukcija: 3 plastna laminirana
Trdota (HRC lestvica): 64
Dolžina rezila: 240 mm
Dolžina noža: 396 mm
Širina rezila: 50 mm
Debelina rezila pri peti: 1,9 mm
Teža: 155 g
Material ročaja: osemkotni tradicionalni japonski ročaj / les češnje, obroček iz javorja
Proizvajalec: Makoto

Kako nabrusiti nož? Obiščite naš YouTube video ali tečaj in se naučite osnov brušenja. Na servis brušenja lahko prinesete nož k nam v Staro Tobačno, pokličete +386 31 633 125 ali pišite na luka@osterrob.si.

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: 
Ročaj opis: 
češnja, javor

Priporočamo