Kitaoka Damask Usuba 160

€360,00

Usuba je japonski tradicionalni nož, zasnovan posebej za rezanje in pripravo zelenjave. 

Japonska kuhinja poudarja pomen in lepoto sezonskih sestavin, za kar obstaja prav poseben izraz »shun«. Shun je esenca sezone, hrana, ki jo lahko uživamo lokalno in sezonsko in priprava takšnih jedi je izjemno cenjena in iskana.

Za pripravo sveže in kvalitetne sezonske hrane pa seveda potrebujemo nož, ki je tako oster in precizen, da ne poškoduje celične stene zelenjave in s tem poslabša kvaliteto, okus in videz pripravljene jedi. In tukaj pride v igro Usuba, kar dobesedno pomeni»tanko rezilo«. Enostransko brušeno rezilo omogoča natančno sekljanje zelenjave na kuhinjski deski, zaradi svoje višine in ravnega roba pa se uporablja tudi za lupljenje večje gomoljne zelenjave, kot je recimo daikon, v dolge in tanke lističe. Ta postopek se imenuje »katsuramuki« in je ena najtežjih in kompleksnih japonskih tehnik rezanja. 

Za vzdrževanje fine ostrine, ki jo potrebuje ta tip noža se običajno uporablja jekla z visokim odstotkom ogljika, ki so enostavna za brušenje in dolgo časa držijo ostrino. Zato je tudi Kitaoka Damask Usuba 160 izdelana iz izjemno čistega Shirogami jekla, ki nima dodanih nobenih drugih sestavin (lahko vsebuje nekaj fosforja (F) in žvepla (S) kot nečistočo). Sredica in zunanje plasti noža imajo namreč manjši procent Kroma, kar pomeni da bo takšno rezilo tekom uporabe dobilo nekaj patine. Prednost takšnega rezila je, da ima zelo fino, nežno ostrino, je enostavno za brušenje in ostane ostro zelo dolgo časa. 

Hideo Kitaoka je tretja generacija kovačev iz Echizena na Japonskem. Je član kooperative Takefu Village. Kitaoka je znan je po tradicionlanemu pristopu h kovaštvu in izdelovanju enostransko brušenih nožev iz jekel z visokim odstotkom ogljika.

Pismenike - kanji - na rezilu 越前英雄作 pomenijo - Echizen Hideo Saku (izdelal Hideo iz Echizena).

Čudovit, zbirateljski kos.

Specifikacije:
Jeklo: White Steel 2
Trdota (HRC lestvica): 63
Dolžina noža: 300 mm
Dolžina rezila: 160 mm 
Širina rezila: 47 mm
Debelina rezila: 4,3 mm
Teža: 160 g
Dolžina ročaja: 134 mm
Material ročaja: palisander / octagon
Proizvajalec: Hideo Kitaoka

Kako nabrusiti nož? Obiščite naš YouTube ali tečaj in se naučite osnov brušenja. 

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: 
Ročaj opis: 
Palisander, les

Priporočamo