Kawamura Warikomi Santoku 165

€185,00

Santoku nož je vsestranski kuhinjski nož, ki bo blestel pri vseh vrstah sekljanja in rezanja na kuhinjski deski, kakšen centimeter dolžine mu bo zmanjkal edino pri velikih kosih mesa. Ste vedeli, da beseda Santoku pomeni tudi "nož treh vrlin"? Beseda San je namreč število tri in pri tem nožu pomeni, da ga lahko uporabljamo za pripravo zelenjave, ribe in mesa. Santoku je ponekod v Evropi znan tudi pod imenom santuko, njegovo polno ime pa je santoku-bocho ali bukabocho.

Kawamura Aoki Warikomi Santoku 165 je odličen nož, ki ga poleg enega najboljših jekel za kuhinjske nože in popolnega profila rezila (izjemno tanko!), zaznamuje tudi zanimiv ročaj klasične zahodne oblike iz pakka lesa zelene barve, ki nudi odličen oprijem in je primeren za uporabo v levi in desni dlani. Zaključek ročaja je nerjaveč in poskrbi za gladek in prijeten prehod med ročajem in rezilom. Videz noža dopolnjuje tudi okrasen obroček iz bakra, ki ločuje prehod med koncem ročaja in začetkom rezila (bolsterjem) ter tri okrasne kovinske zakovice. Nož je nekoliko težji in zato primeren za vse, ki imate rajši težje (nemške) nože, vendar si želite prefinjene japonske ostrine. Nož je enostaven za brušenje (karbonsko jeklo v centru) in vzdrževanje (zunanji plasti sta nerjaveči).

Sredica noža je je Yasuki blue #1, ki sega v sam vrh med kvalitetnimi japonskimi jekli. Gre za izjemno trdo jeklo, kar pomeni, da kljub ekstenzivni in dolgotrajni uporabi dolgo časa obdrži super fino ostrino. Poleg tega pa zaradi visoke vsebnosti ogljika nož zelo enostavno nabrusimo. Zunanji plasti sta iz mehkejšega, nerjavečega  jekla, ki nožu zagotavljata dodatno zaščito proti rjavenju. 

Beseda Warikomi v imenu noža se nanaša na postopek ovijanja mehkejšega jekla okoli zelo trdega jedra. To zagotavlja zaščito in nekoliko večjo prožnost trdega središča. Glavna prednost in lastnost teh nožev je, da bodo tanki, ostri in bodo izjemno dobro držali ostrino. Warikomi se imenuje tudi »split and insert« metoda.

O kovačiji: Sakai Kikumori izdeluje kuhinjske nože s spretnimi obrtniki že od leta 1925. Kuharsko kulturo podpirajo z ustvarjanjem tradicionalnih nožev v mestu Sakai, ki je najbolj znano kot dom jedilnega pribora na Japonskem, Kikumori pa velja za enega najboljših proizvajalcev nožev v regij.

Specifikacije:
Jeklo: Yasuki blue #1 / nerjaveči zunanji plasti
Konstrukcija: Warikomi
Trdota (HRC lestvica): 63
Dolžina rezila: 165 mm
Dolžina noža: 290 mm
Širina rezila: 45 mm
Debelina rezila pri peti: 1,9 mm
Teža: 145 g
Material ročaja: pakka les / bakren zaključek
Dolžina ročaja: 115 mm
Proizvajalec: Sakai Kikumori

Kako nabrusiti nož? Obiščite naš YouTube video ali tečaj in se naučite osnov brušenja. Na servis brušenja lahko prinesete nož k nam v Staro Tobačno, pokličete +386 (0)31 261 172 ali pišite na luka@osterrob.si

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: 
Material opis: 
nerjaveči zunanji plasti
Ročaj opis: 
pakka zelene barve

Priporočamo