Hokiyama Sushi Set [-15%]

Stara cena: 
590 €
€501,50

Kovačija Hokiyama je ta set nožev izdelala posebej za nas. Želeli smo, da preizkušene oblike rezil treh klasičnih japonskih nožev - Debe, Usube in Yanagibe - združijo z nerjavečim jeklom (AUS-8) in tradicionalnim ročajem iz magnolije. Ti noži so znani tudi kot "sveta trojica" japonskih klasičnih kuhinjskih nožev za pripravo sušija. 

Set vključuje tri tradicionalne japonske nože, primarno namenjene pripravi sušija in sašimija:

Hokiyama Hon-Deba 150 / Po japonsko Hon pomeni resničen, ali originalen. Hon-Deba je debela, težka različica deba noža, takšna kot je bila pred stoletji oblikovana za svoj primaren namen - obdelavo in pripravo rib. Gre torej za težak japonski nož za robustnejša opravila in filiranje porcijskih rib. Dolžina rezila je 150 mm.

Hokiyama Kakugata-Usuba 165 / Usuba
 je nož, namenjen pripravi zelejnjave. Izraz Kakugata se nanaša na kvadratno glavo rezila, ki je primerna za bolj natančno delo in precizne izreze. Enostransko brušeno rezilo Usubi omogoča natančno sekljanje zelenjave na kuhinjski deski, zaradi svoje višine in ravnega roba pa se uporablja tudi za lupljenje večje gomoljne zelenjave, kot je recimo daikon, v dolge in tanke lističe. Ta postopek se imenuje »katsuramuki« in je ena najtežjih in kompleksnih japonskih tehnik rezanja. Dolžina rezila je 165 mm.

Hokiyama Shobu-Yanagi 240 / Yanagiba je nož z dolgim in ozkim rezilom, namenjen rezanju tankih rezin ribe ali mesa. Dolžina rezila je 240 mm.

Vsa tri rezila so enostransko brušena in primerna samo za uporabo v desni roki! 

Na nožih v setu se vidi, da so v kovačiji dali veliko pozornosti na male detajle in to je tisto, kar naredi nož enkratno orodje, primerno za najboljše kuharje. Na rezilu je z japonsko pisavo Kanji ročno vgravirano ime kovačije in kraj nastanka noža.

Noži imajo wa-style tradicionalni ročaj iz magnolije z obročkom iz roga vodnega bivola. Les magnolije je prva izbira japonskih kuharjev, predvsem sushi mojstrov, saj njen les ne oddaja vonjav, ki bi lahko motile nežen okus hrane. Magnolija je najbolj pirmeren les za delo s surovo ribo. Na splošno les oddaja sebi lasten vonj zaradi ekstraktnih snovi, ki se v majhnih količinah nahajajo v njem in se lahko od lesa do lesa zelo razlikujejo, zato je pri izbiri ročaja tudi ta lastnost materiala potrebna premisleka. Pri Usubi in Yanagibi lahko opazimo poseben detajl pri stiku med ročajem in rezilom je Machi – distančni element pri ročaju noža.

Pri stiku rezila in ročaja lahko opazite posebno značilnost, ki se imenuje Machi razmik. To je manjši razmik med spodnjim delom rezila in ročaja, ki jo opazimo večinoma pri Yanagiba nožih in je na kuhinjske nože prešla iz japonskih mečev. Machi je bil nekoč značilen predvsem za kovače s področja Tokya, tako da ne skrbite, to ni napaka v montaži ročaja.

Jeklo AUS-8
Sredica nožev je kovana iz jekla AUS-8, ki je priljubljeno japonsko jeklo iz jeklarne Aichi, izjemno odporno na rjo ter hkrati enostavno za brušenje. Aus-8 ima visoko vsebnost ogljika (0,7-0,75%), ter znatno vsebnost vanadija (0,10-0,26%) in molibdena (0,10-0,30%). Aus-8 vsebuje tudi visok odstotek kroma (14,5%), zato je odporno proti koroziji, hkrati pa visok odstotek kroma zlitini prinaša povečano trdoto, žilavost in močno natezno trdnost. 

Skrbno uravnotežena sestava omogoča ne samo veliko trdoto (60 HRC), žilavost in trdnost, ampak tudi kritično pomembne lastnosti obrabe in odpornosti proti koroziji, ki so bistvenega pomena za odlično jeklo za nože.  

Lastnosti AUS-8 jekla:

> Ohranjanje ostrine: trdota 60 HRC in visok delež ogljika jeklu prinašata fino ostrino in dolgotrajno ohranjanje rezalnega roba.

> Odpornost proti rji: 14% kroma zagotavlja jeklu visoko odpornost proti koroziji. Kljub temu ne izpustite vseh korakov nege rezila - brisanje s suho krpo in pravilno shranjevanje na suhem in varnem mestu sta pomembna za dolgotrajno življenjsko dobo noža!

> Odpornost proti obrabi: sestava tega japonskega jekla nudi visoko odpornost proti obrabi.

Zaradi izbire materiala in precizne končne ročne obdelave rezila, je set zelo enostaven za vzdrževanje, dolgo drži ostrino in je odličen za brušenje na vodobrusnih kamnih! In te lastnosti so ključne pri tradicionalnih japonsskih enostransko brušenih nožih, kot so Deba, Usuba in Yanagiba, ki pri svoji uporabi zahtevajo kot popolno ostrino.

Čudovito darilo za ljubitelje tradicionalnih rezil! 

O kovačiji: 
Hokiyama je vodilna kovačija iz prefekture Kochi na Japonskem. Znani so po nepremagljivi kvaliteti, saj sledijo tradiciji ročne izdelave rezil že več kot 800 let. Ohranjajo ročno delo in tradicionalno obrtniško mojstrstvo, ki se prenaša iz generacije v generacijo, hkrati pa stremijo k vedno novemu znanju in inovacijam.

Specifikacije:
Jeklo: AUS-8
Trdota (HRC lestvica): 60
Material ročaja: magnolija / rog vodnega bivola
Proizvajalec: Hokiyama

Kako nabrusiti nož? Obiščite naš YouTube video ali tečaj in se naučite osnov brušenja. Na servis brušenja lahko prinesete nož k nam v Staro Tobačno, pokličete +386 31 633 125 ali pišite na luka@osterrob.si

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: 

Priporočamo