Hokiyama Ginsanko Rosewood Set [-15%]

Stara cena: 
355 €
€301,75

Kovačija Hokiyama je noža v Hokiyama Ginsanko Setu izdelala posebej za nas. Želeli smo, da združijo preizkušeni obliki rezil (kiritsuke in petty) in nerjaveče jeklo (Ginsanko, trdota 63 HRC!) z ročajem iz brezčasnega palisandra (trpežen les in udoben oprijem). Elegantna kombinacija, se vam ne zdi?

Kiritsuke je večnamenski japonski kuhinjski nož, ki bo ustrezal tako profesionalnemu kot tudi ljubiteljskemu kuharju. Dolžina rezila je 210 mm. Kiritsuke noži so bili v preteklosti v prvi vrsti namenjeni samo glavnemu suši chefu. Čeprav je profil rezila nekoliko bolj raven kot pri Gyuto nožih, gre še vedno za večnamenski nož, primeren za vsakodnevno uporabo, saj je dolžina rezila 210 mm optimalna velikost za sekljanje zelenjave ter rezanje večjih kosov mesa in rib.

Manjši nož (Petty) bi moral biti sestavni del vsake kuhinje. Nenadomestljiv je pri vseh opravilih, pri katerih je naš glavni, večji nož prevelik in okorn. Dolžina rezila 135 mm v kuhinji idealno dopolnjuje nož z 210 mm dolgim rezilom.

Srce obeh nožev je Silver Steel III jeklo, trdote cca 63 HRC, ki mu pravijo tudi Ginsan Steel ali Ginsanko. Glavna odlika tega jekla je, da se dobro upira rji, je odličen za vzdrževanje in odlično drži ostrino. 

Površino rezila zaznamujejo zanimivi odtisi kladiva na zgornjem delu noža, takšen zaključni videz se imenuje Nashiji, kar dobesedno pomeni “koža (azijske) hruške”. Gre za rahlo matirano površino, kjer je zgornji rob rezila nežno teksturiran, kar nima le estetske vrednosti, temveč tudi praktično, saj se med rezanjem na nož hrana manj lepi.

Na dnu rezila lahko vidimo zelo lepo poudarjeno ločnico med različnimi plastmi jekla, ki gradijo nož. Takšen tip kovanja imenujemo tudi San-mai, pri čemer mehkejše zunanje plasti notranjo trdo sredico ščitijo pred zunanjimi dejavniki. 

Odločili smo se za japonski (Wa) ročaj iz palisandra s temnim obročkom. Zaradi  simetrične ovalne oblike se bo ročaj prilegal levi in desni dlani.

Gre za set, ki ga priporočamo tako zaradi odličnega profila, ravnotežja in preprostega vzdrževanja rezila kot tudi zaradi njegovih estetskih lastnosti. Odlična izbira za darilo in prvi nakup noža!

O kovačiji: 
Hokiyama je vodilna kovačija iz prefekture Kochi na Japonskem. Znani so po nepremagljivi kvaliteti, saj sledijo tradiciji ročne izdelave rezil že več kot 800 let. Ohranjajo ročno delo in tradicionalno obrtniško mojstrstvo, ki se prenaša iz generacije v generacijo, hkrati pa stremijo k vedno novemu znanju in inovacijam. Kljub temu, da izdelujejo nože po tradicionalnih metodah, sledijo sodobnim tehnološkim smernicam s področja metalurgije, obdelave materialov in novostim v proizvodnih postopkih. 

Specifikacije:
Jeklo: Ginsan (Silver III)
Trdota (HRC lestvica): 63
Dolžina rezila: 210 mm / 135 mm
Dolžina noža: 365 mm
Širina rezila: 45 mm
Debelina rezila: 2 mm
Teža: 165 g
Dolžina ročaja: 136 mm
Material ročaja: Palisander
Proizvajalec: Hokiyama

Kako nabrusiti nož? Obiščite naš YouTube video ali tečaj in se naučite osnov brušenja. Na servis brušenja lahko prinesete nož k nam v Staro Tobačno, pokličete +386 31 633 125 ali pišite na luka@osterrob.si

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: 
Ročaj opis: 
Palisander

Priporočamo