Higonokami Kuro-uchi Silver 65

€25,00

Higonokami je najbolj znan japonski žepni nož. Oblika noža temelji na katani, kar ni naključje, saj je izdelava noža globoko vpeta v samurajsko tradicijo. Nož se je namreč prvič pojavil 1896 kot odgovor na reforme v 19. stoletju, ki so prepovedale izdelavo orožja, tako da so kovači namesto orožja začeli izdelovati nože, med drugim tudi male žepne Higonokamije. Ko so ta nož začeli izdelovati še v nožarski metropoli Miki, se je hitro razširil po celi Japonski in ZDA, kjer so ga največ uporabljali za šiljenje svinčnikov - ena od funkcij tega vsestranskega žepnega noža. 

Srce noža je SK-5  jeklo oblečeno v 2 plasti mehkejšega jekla. Obe jekli, sredica in zunanje plasti, imata manjši procent Kroma, kar pomeni da bo takšno rezilo tekom uporabe dobilo nekaj patine. Prednost takšnega jekla pa je, da ima zelo fino, nežno ostrino, je enostavno za brušenje in ostane ostro izjemno dolgo časa.

Higonokami je t.i. frikcijski žepni nož, kar pomeni, da nima sistema zaklepanja rezila v ročaj in uporablja trenje ročaja in rezila, da ostane zaprt. Rezilo se izvleče iz medeninastega ročaja s pritiskom navzdol na ročico, imenovano chikiri. Med uporabo držite palec na ročici, da se nož nenadzorovano ne zapre. 

Gre za manjši, lahek nož preprostega dizajna, primeren za vsestransko uporabo izven kuhinje. Izdelek ni primeren za stik z živili. NI ZA STIK Z ŽIVILI.

Specifikacije:
Jeklo: SK-5
Trdota (HRC scale): 59
Dolžina rezila: 65 mm 
Celotna dolžina: 156 mm 
Dolžina ročaja: 94 mm 
Širina rezila: 12 mm 
Debelina rezila: 2,3 mm 
Teža: 30 g
Material ročaja: Kovina
Proizvajalec: Kanekoma 

 
Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: 
Ročaj: