Higonokami Black Kuro-uchi 75

€28,00

Higonokami je najbolj znan japonski žepni nož. Oblika noža temelji na katani, kar ni naključje, saj je izdelava noža globoko vpeta v samurajsko tradicijo. Nož se je namreč prvič pojavil 1896 kot odgovor na reforme v 19. stoletju, ki so prepovedale izdelavo orožja, tako da so kovači namesto orožja začeli izdelovati nože, med drugim tudi male žepne Higonokamije. Ko so ta nož začeli izdelovati še v nožarski metropoli Miki, se je hitro razširil po celi Japonski in ZDA, kjer so ga največ uporabljali za šiljenje svinčnikov - ena od funkcij tega vsestranskega žepnega noža. 

Srce noža je SK-5  jeklo oblečeno v 2 plasti mehkejšega jekla. Obe jekli, sredica in zunanje plasti, imata manjši procent Kroma, kar pomeni da bo takšno rezilo tekom uporabe dobilo nekaj patine. Prednost takšnega jekla pa je, da ima zelo fino, nežno ostrino, je enostavno za brušenje in ostane ostro izjemno dolgo časa.

Higonokami je t.i. frikcijski žepni nož, kar pomeni, da nima sistema zaklepanja rezila v ročaj, da ostane zaprt, uporablja trenje ročaja in rezila, odpira se s pritiskom navzdol na ročico, imenovano chikiri. Med uporabo držite palec na ročici, da se nož nenadzorovano ne zapre. 

Gre za manjši, lahek nož preprostega dizajna, primeren za vsestransko uporabo izven kuhinje. Izdelek ni primeren za stik z živili. NI ZA STIK Z ŽIVILI.

Specifikacije:
Jeklo: SK-5
Trdota (HRC lestvica): 59
Dolžina rezila: 75 mm
Dolžina noža: 170 mm
Širina rezila: 12 mm
Debelina rezila: 2,5 mm
Teža: 40 g
Dolžina ročaja: 101 mm
Material ročaja: Kovina
Proizvajalec: Kanekoma

Kako nabrusiti nož? Obiščite naš YouTube video ali tečaj in se naučite osnov brušenja. Na servis brušenja lahko prinesete nož k nam v Staro Tobačno, pokličete +386 (0)31 261 172 ali pišite na luka@osterrob.si. na luka@osterrob.si

 
Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: 
Ročaj: