Ginsanko Nashiji Santoku 170

€175,00

Santoku nož je vsestranski kuhinjski nož, ki bo blestel pri vseh vrstah sekljanja in rezanja na kuhinjski deski, kakšen centimeter dolžine mu bo zmanjkal edino pri velikih kosih mesa. Ste vedeli, da beseda Santoku pomeni tudi "nož treh vrlin"? Beseda San je namreč število tri in pri tem nožu pomeni, da ga lahko uporabljamo za pripravo zelenjave, ribe in mesa. Dolžina rezila je 170 mm. Zaradi ročaja ovalne oblike je primeren za delo z levo in desno dlanjo. 

Srce noža je Silver Steel III jeklo, trdote cca 63 HRC, ki mu pravijo tudi Ginsan Steel ali Ginsanko. Glavna odlika tega jekla je, da se dobro upira rji, je enostaven za vzdrževanje in odlično drži ostrino. 

Nož zaznamujejo zanimivi odtisi kladiva na zgornjem delu rezila, takšen zaključni videz se imenuje Nashiji, kar dobesedno pomeni “koža (azijske) hruške”. Gre za rahlo matirano površino, kjer je zgornji rob rezila nežno teksturiran, kar nima le estetske vrednosti, temveč tudi praktično, saj se med rezanjem na nož hrana manj lepi.

Na dnu rezila lahko vidimo zelo lepo poudarjeno ločnico med različnimi plastmi jekla, ki gradijo nož. Takšen tip kovanja imenujemo tudi San-mai, pri čemer mehkejše zunanje plasti notranjo trdo sredico ščitijo pred zunanjimi dejavniki. 

V kovačiji Harukaze so se za to rezilo odločili za preprost, tradicionalen ročaj iz lesa magnolije s črnim obročkom. Les magnolije je prva izbira japonskih kuharjev, predvsem sushi mojstrov, saj njen les ne oddaja vonjav, ki bi lahko motile nežen okus hrane. Na splošno les oddaja sebi lasten vonj zaradi ekstraktnih snovi, ki se v majhnih količinah nahajajo v njem in se lahko od lesa do lesa zelo razlikujejo, zato je pri izbiri ročaja tudi ta lastnost materiala potrebna premisleka.

Gre za nož, ki ga priporočamo tako zaradi odličnega profila, ravnotežja in preprostega vzdrževanja rezila, kot tudi zaradi njegovih estetskih lastnosti. Odlična izbira za darilo in prvi nakup noža!

O kovačiji: 
Harukaze po japonsko pomeni »vetrovna pomlad«. V tej kovačiji združujejo odlična tradicionalna jedrna jekla z nerjavečimi zunanjimi plastmi in zanimivimi, kvalitetnimi ročaji. Na nožih je v kanji pisavi odtisnjen podpis kovačije. Ročno kovano v Tosi na Japonskem.

Specifikacije:
Jeklo: Ginsanko (Silver III)
Trdota (HRC lestvica): 63
Dolžina rezila: 170 mm
Dolžina noža: 310 mm
Širina rezila: 47 mm
Debelina rezila pri peti: 2 mm 
Teža: 125 g
Dolžina ročaja: 126 mm
Material ročaja: Magnolija, ovalen
Proizvajalec: Harukaze

Kako nabrusiti nož? Obiščite naš YouTube video ali tečaj in se naučite osnov brušenja. Na servis brušenja lahko prinesete nož k nam v Staro Tobačno, pokličete +386 31 633 125 ali pišite na luka@osterrob.si

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: