Custom SG2 Burja Nož za Pršut 300

€295,00

Burja je univerzalni nož za pršut, ki je do zadnje malenkosti optimiziran za rezanje suhih mesnin, večjih pečenih kosov mesa ter rib. 

Nož Burja je produkt, ki je plod več let raziskovanj in iskanja najbolj optimalnega noža za pršut. Nihče še ni posvetil dovolj pozornosti in ljubezni izdelavi noža, ki bi resnično odgovarjal na vse potrebe pri rezanju pršutov in bil pri tem resnično dober. Še posebej težko pa je narediti univerzalen nož, saj je tipov pršutov in rezalnih tehnik zelo veliko. Pri Burji gre za združitev bogate istrske kulinarične tradicije pršutov z japonsko tehnologijo kovanja nožev. Ker so japonski kovači s kovaško tradicijo, znanjem in jekli daleč najboljši na svetu, je bil na dlani odgovor, da nož za pršut izdelamo na Japonskem. Rezultat našega sodelovanja je nož, ki ga odlikuje neverjetna ostrina in unikatni dizajn. 

>> Na voljo tudi usnjena zaščita za nož - Saya! <<

 Rezilo SG2 Burja noža za pršut je na voljo tudi z novimi barvnimi ročaji iz stabiliziranega lesa javorja: 

Ročaj Kyoto Sunset: v topli, oranžni barvi, ki smo jo poimenovali Kyoto Sunset. 
Ročaj Okinawa Reef: v pomirjujoči smaragdno zeleni barvi, ki smo jo poimenovali Okinawa Reef.

V kolikor imate željo po specifičnem barvnem odtenku znotraj določene barve ročajev, nas pred naročilom kontaktirajte. 

 

JEKLO IN NEGA

Nož je izdelan iz SG2 prašnega jekla 62-63 HRC, ki ga obdajata dve plasti nerjavečega jekla. SG2 jeklo je visoko cenjeno, saj je zelo odporno na rjo in nezahtevno za vzdrževanje in izjemno dolgo drži ostrino, poleg tega je enostavno za brušenje. Kadar se odločamo med jekli za nože, pretehtamo lastnosti, kot so trdota, sposobnost ohranjanja ostrine, preprostost vzdrževanja, zrnatost jekla in enostavnost brušenja. Izbira jekla SG2 se je pri tem dokazala za optimalno kombinacijo in omogoča kovanje izjemno tankega in hkrati fleksibilnega rezila, ki rezalni rob ohranja zelo, zelo dolgo časa. 

SG2  je prašno jeklo jeklarne Takefu. Nekateri mu pravijo tudi Super Gold steel. Ima visoko vsebnost ogljika in kroma in je nerjaveče. Sestava jekla omogoča kovanje super tankih nožev trdote tudi do 64 HRC.

Vsebnost jekla: Ogljik (C) 1.25 – 1.45% (C), krom (Cr) 14.00 - 16.00%, molibden (Mo) 2.30 - 3.30%, vanadij (V) 1.80 - 2.20%

Burja se kuje v kovačiji Suncraft v mestu Seki (Gifu prefektura), znanem po izdelavi nožev. 

OBLIKA IN UPORABA

Oblika Burje je edinstvena, čeprav je ob bežnem pogledu podobna ostalim nožem za pršut. Ima namreč izredno tanko rezilo, ki meri le 1,8 milimetra. Presek profila noža je  "zero grind", to pomeni, da je izjemno tanek za rezalnim robom, kar mu omogoča gladko drsenje v dolgih rezih. Dolžina rezila je spoštljivih 30 centimetrov in se zaključi s tanko špico, ki izdaja poreklo in tradicijo kovačev izurjenih na katanah. Tudi profil rezila je nekoliko drugačen, saj ni popolnoma raven. Rahla napetost ostrine zmanjša točko kontakta, kar močno olajša rezanje. Upogljivost je pri rezanju pršuta potrebna, zato je SG2 Burja nekoliko bolj fleksibilna od Burje. Na nožu se vidi, da so v kovačiji dali veliko pozornosti na male detajle in to je tisto, kar naredi nož enkratno orodje, primerno za najboljše kose pršuta.

Nož je primeren za vse, ki vas navdušujejo stvari minimalstičnega izgleda. Nobenega odvečnega okrasja, samo matirano monokromatsko rezilo z izstopajočo črto vzdolž roba - edini del, kjer se vidi SG2 jeklo.

Zakaj Burja?

Burja (slo), bura (hr), bora (it), borea (lat), north wind (ang) je mrzel, suh, sunkovit severovzhodni veter, brez katerega ni pršuta, ne glede na to, kje na svetu ga pridelujejo. Na nožu so zato vkovani znaki za močan severnik, v vsaki državi, kjer pridelujejo pršut, pa bo nosil ime po lokalnem severnem vetru, ki suši pršute.

Nevidna prisotnost vetra, tega velikega arhitekta narave, ki krivi mogočna drevesa, oživlja morje in ustvarja čarobne sipine, je tudi ključna sestavina nekaterih najznačilnejših okusov, ki nas spremljajo že tisočletja. Redkokdaj se ob pogledih na prelestne krajine, ustvarjene z vetrom, ali ob slastnih krožnikih na vetru sušenih dobrot, ki se topijo v ustih, spomnimo na tega skromnega, a nespornega kralja naravnih lepot. Ena redkih trofej, ob kateri ponosni proizvajalci ne pozabijo hvaliti svojega vetra do vseh potankosti, je pršut. Prav ostrina severovzhodnega vetra je tista, ki zareže skozi pore večnosti predanim kosom mesa in iz njih počasi, z občutkom, iztisne sokove ter v popolno sočnost vklene vsako kapljico okusa. Pri nas je to Burja.

Ali nam preostane kaj drugega, kot skleniti krog spoštovanja v vetru zorjenega okusa še v zadnjem dejanju, ko ga dejansko pretvorimo v užitek hrane? Prav temu je namenjen naš že tretji lastni produkt - nož za pršut, ki je v celoti oblikovan s pridobljenim znanjem, skovan pa je pri že pregovorno najboljših mojstrih kovanja na Japonskem in s pozorno izbranim najprimernejšim japonskim jeklom.

Kuhinjski nož je homo habilis prvič uporabil milijon let, preden je znal narediti ogenj kot orodje za pripravo in deljenje hrane z drugimi. S svojo primarno uporabnostjo tak nož še danes določa bistvo modernega človeka, vendar se je od svojih kamnitih začetkov do danes močno spremenil. Prav nož za pršut pa pooseblja to starodavno bistvo rudimentarnosti, ko posušen kos mesa razrežemo in ga delimo s prijatelji. 

 

ROČAJ

Da bi se vsi ročaji prilegali levi in desni dlani, smo se odločili za univerzalno osemkotno obliko, ki nudi odličen oprijem in enostavno ter udobno delo z nožem. Teža ročaja je prilagojena japonskim rezilom, zato bo nož enakomerno uravnotežen.  Ročaji so iz naravnega lesa javorja (Severna Kitajska, Rusija, ZDA), ki je obdelan s posebnim postopkom stabilizacije s smolo, ki zagotavlja dolgotrajno življenjsko dobo materiala. V postopku stabilizacije je dodan barvni pigment, ki se vpije v vlakna lesa, kar po končni obdelavi in brušenju pusti na ročaju lepo vidno sestavo lesa. Za izdelavo ročajev so izbrani kosi javorjevega lesa z  nepravilno in neenakomerno strukturo, zato se barvni pigmenti različno vpijejo v les in pri tem ustvarijo zanimive, edinstvene vzorce. Vsak ročaj je zato unikaten. 

Izbira ročaja noža ostaja odprta za nadaljnje raziskovanje Burje. Standardno je v prodaji z japonskim ročajem, prilagojenim za rezanje pršuta, opcijsko pa je na voljo tudi z avtorskimi navdihi oblikovalcev, umetnikov in mizarjev. V kolikor si želite Burjo z unikatnim ročajem, nam pišite na luka@osterrob.si

EMBALAŽA

Burja je pakirana v unikatni leseni embalaži.  

Specifikacije:
Jeklo: SG2
Konstrukcija: San-Mai
Presek profila: Zero Grind
Trdota (HRC lestvica): 62-63
Dolžina rezila: 300 mm 
Dolžina noža: 430 mm
Širina rezila: 24 mm
Debelina rezila: 1,8 mm
Teža: 130 g
Dolžina ročaja: 121 mm
Material ročaja: Stabiliziran les javorja
Proizvajalec: Suncraft / Seki, Japonska

Kako nabrusiti nož? Obiščite naš YouTube video ali tečaj in se naučite osnov brušenja. Na servis brušenja lahko prinesete nož k nam v Staro Tobačno, pokličete +386 31 633 125 ali pišite na luka@osterrob.si.

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: 
Ročaj: