Burja nož za pršut

€250,00

Burja je univerzalni nož za pršut, kovan v japonskem kovaškem mestu Seki iz japonskega jekla, ki je do zadnje malenkosti optimiziran za rezanje pršuta, zaradi tršega fleksibilnega rezila pa bo primeren tudi za razrez drugih večjih suhih mesnin in večjih pečenih kosov mesa. Nihče še ni posvetil dovolj pozornosti in ljubezni izdelavi noža, ki bi resnično odgovarjal na vse potrebe pri rezanju pršutov in bil pri tem resnično dober. Še posebej težko pa je narediti univerzalen nož, saj je pršutov in rezalnih tehnik zelo veliko. 

Sedaj na voljo tudi usnjena zaščita za nož - Saya!

---

Zakaj Burja?

Burja (slo), bura (hr), bora (it), borea (lat), north wind (ang) je mrzel, suh, sunkovit severovzhodni veter, brez katerega ni pršuta, ne glede na to, kje na svetu ga pridelujejo. Na nožu so zato vkovani znaki za močan severnik, v vsaki državi, kjer pridelujejo pršut, pa bo nosil ime po lokalnem severnem vetru, ki suši pršute.

Nevidna prisotnost vetra, tega velikega arhitekta narave, ki krivi mogočna drevesa, oživlja morje in ustvarja čarobne sipine, je tudi ključna sestavina nekaterih najznačilnejših okusov, ki nas spremljajo že tisočletja. Redkokdaj se ob pogledih na prelestne krajine, ustvarjene z vetrom, ali ob slastnih krožnikih na vetru sušenih dobrot, ki se topijo v ustih, spomnimo na tega skromnega, a nespornega kralja naravnih lepot. Ena redkih trofej, ob kateri ponosni proizvajalci ne pozabijo hvaliti svojega vetra do vseh potankosti, je pršut. Prav ostrina severovzhodnega vetra je tista, ki zareže skozi pore večnosti predanim kosom mesa in iz njih počasi, z občutkom, iztisne sokove ter v popolno sočnost vklene vsako kapljico okusa. Pri nas je to Burja.

Ali nam preostane kaj drugega, kot skleniti krog spoštovanja v vetru zorjenega okusa še v zadnjem dejanju, ko ga dejansko pretvorimo v užitek hrane? Prav temu je namenjen naš že tretji lastni produkt - nož za pršut, ki je v celoti oblikovan s pridobljenim znanjem, skovan pa je pri že pregovorno najboljših mojstrih kovanja na Japonskem in s pozorno izbranim najprimernejšim japonskim jeklom.

Kuhinjski nož je homo habilis prvič uporabil milijon let, preden je znal narediti ogenj kot orodje za pripravo in deljenje hrane z drugimi. S svojo primarno uporabnostjo tak nož še danes določa bistvo modernega človeka, vendar se je od svojih kamnitih začetkov do danes močno spremenil. Prav nož za pršut pa pooseblja to starodavno bistvo rudimentarnosti, ko posušen kos mesa razrežemo in ga delimo s prijatelji.

Dolgoletne izkušnje z japonskimi noži, ki jih OsterRob prinaša v prostor evropske kulinarike, je Luka Grmovšek pred leti v sodelovanju z Binetom Volčičem prelil v prilagojen japonski nož Bunka ZDP-189, tokrat pa z Burjo predstavlja edinstveno novost za vse rezalce pršuta, tako domače navdušence kot profesionalce. 

Pri Burji gre za združitev bogate kulinarične tradicije pršutov z japonsko tradicijo kovanja nožev. Ker so japonski kovači s kovaško tradicijo, znanjem in jekli daleč najboljši na svetu, je bil na dlani odgovor, da nož za pršut izdelamo na Japonskem. Od ideje do izvedbe se je po številnih pogovorih z izdelovalci nožev, testiranji, iskanju pravega jekla in zapletenimi analizami ročajev, proces po dobrih dveh letih ob številnih razrezanih pršutih in popitem vinu, obiskih Japonske in prekovanem jeklu zaključil.

JEKLO IN NEGA: Pri izdelavi noža smo uporabili japonsko jeklo Aichi steel 1K6M VM, ki dolgo ohranja ostro rezilo in je enostavno za ponovno brušenje. Kadar se odločamo med jekli za nože pretehtamo lastnosti, kot so trdota, sposobnost ohranjanja ostrine, preprostost vzdrževanja, zrnatost jekla in enostavnost brušenja. Največji izziv je bil narediti rezilo ravno prav fleksibilno, saj je trdota jekla 58 HRC. Burja se kuje v kovačiji Suncraft v mestu Seki (Gifu prefektura), znanem po izdelavi nožev. 

OBLIKA IN UPORABA: Oblika Burje je edinstvena, čeprav je ob bežnem pogledu podobna ostalim nožem za pršut. Ima namreč izredno tanko rezilo, ki meri le 1,8 milimetra, s konkavno sekundarno klančino pa pomaga nožu gladko drseti v dolgih rezih. Z istim namenom so tudi na sicer ravnem delu rezila ohranjene neravnine Tsuchime ali ostanki odtisov kladiva med kovanjem. V neravninah se tako zadržuje zrak, ki pomaga pri drsenju. Dolžina rezila je spoštljivih 30 centimetrov in se zaključi s tanko špico, ki izdaja poreklo in tradicijo kovačev izurjenih na katanah. Tudi profil rezila je nekoliko drugačen, saj ni popolnoma raven. Rahla napetost ostrine zmanjša točko kontakta, kar močno olajša rezanje. Upogljivost je pri rezanju do neke mere potrebna, vendar smo se pri Burji odločili za nekoliko tršo fleksibilnost, ker s tem postane bolj vsestranska in primerna za več različnih vrst pršuta, hkrati pa se s takšnimi lastnostmi odlično izkaže tudi pri rezanju drugih večjih kosov suhih mesnin. 

ROČAJ: Nož ima črn ročaj z okrasnim rdečim obročkom. Material ročaja je laminiran les, ki je sestavljen iz 70% lesa in 30% umetne mase in je izjemno vzdržljiv in zelo odporen na vlago. 

Izbira ročaja noža ostaja odprta za nadaljnje raziskovanje Burje. Standardno bo v prodaji z japonskim ročajem, prilagojenim za rezanje pršuta, opcijsko pa bo na voljo tudi z avtorskimi navdihi oblikovalcev, umetnikov in mizarjev. 

V kolikor si želite Burjo z unikatnim ročajem, nam pišite na luka@osterrob.si

EMBALAŽA: Burja je pakirana v unikatni leseni embalaži.  

--
Kako nabrusiti nož? Obiščite naš YouTube video ali tečaj in se naučite osnov brušenja. Na servis brušenja lahko prinesete nož k nam v Staro Tobačno, pokličete +386 (0)31 261 172 ali pišite na luka@osterrob.si

Specifikacije:
Jeklo: Aichi steel 1K6M VM
Trdota (HRC lestvica): 58
Dolžina rezila: 300 mm 
Dolžina noža: 430 mm
Širina rezila: 23 mm
Debelina rezila: 1,8 mm
Teža: 170 g
Dolžina ročaja: 125 mm
Material ročaja: Pakka
Proizvajalec: Suncraft

Kako nabrusiti nož? Obiščite naš YouTube video ali tečaj in se naučite osnov brušenja. Na servis brušenja lahko prinesete nož k nam v Staro Tobačno, pokličete +386 31 633 125 ali pišite na luka@osterrob.si.

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material opis: 
58 HRC
Ročaj opis: 
možni tudi unikatni ročaji