Bunka Black Damascus 200

€260,00

Z leti smo pridobili veliko znanja o specifiki japonskih nožev in ljudeh, ki jih radi uporabljajo, zaradi česar je razvoj novih nožev za nas samoumevno nadaljevanje začrtane smeri. Našo zasnovo oblike in materialov noža smo predali spretnim rokam japonskih kovačev – nič ne premaga stoletij izkušenj kovanja jekla, zaradi česar je Bunka Black Damascus 200 mm, kot vsi noži v naši ponudbi, prav tako izdelana na Japonskem. 

Bunka Black Damascus 200 mm je nadgradnja naše (nekoliko manjše) Bunke Black Damascus 165 mm. 

200 mm dolgo rezilo noža Bunka Black Damascus je obdano s 33-slojnim mehkejšim jeklom z damask vzorcem, zaradi katerega je vsak kos povsem unikaten. Nož  ima zaobljenime krivine, je udoben in prijazen za domačo uporabo, enostaven za vzdrževanje in ponovno brušenje.

Izredno tanek profil rezila (1,8 mm) in trdo japonsko jeklo zagotavljata gladko in dolgotrajno ostrino.

Bunka Black Damascus 200 mm je vsestranski nož, primeren za rezanje zelenjave, mesa in rib. Nož je prvotno zasnovan za uporabo v domačih kuhinjah, vendar ne dvomimo, da jo bodo z veseljem vihteli tudi profesionalni kuharji, ki si želijo srednje dolgega, agilnejšega in vsestransko uporabnega noža.

Bunka Black Damascus 200 mm se kuje v kovačiji Suncraft v mestu Seki (Gifu prefektura), znanem po izdelavi nožev. Jedro noža je narejeno iz (za nože najbolj priljubljenega) jekla VG-10. Kadar se odločamo med jekli, iz katerih želimo izdelati nož, pretehtamo lastnosti kot so trdota, sposobnost ohranjanja ostrine, preprostost vzdrževanja, zrnatost jekla, enostavnost brušenja in navsezadnje, ceno in dostopnost jekla. V primeru Bunke Black Damascus 200 mm je VG-10 jeklo izpolnilo vse naše zahteve, saj gre za jeklo z odličnim presekom lastnosti.    

VG-10 (V za Vanadij, G za "gold", kar pomeni vrhunsko kakovost) je izdelano v drugem po kuhinjskem priboru znanem mestu Echizen, lociranem samo 2 uri vožnje od Sekija. Proizvaja ga Takefu Special Steel Company, relativno majhno podjetje, ki mu je pred 60. leti uspelo najti ravno pravo ravnotežje med različnimi elementi, ki tvorijo to danes najbolj priljubljeno japonsko jeklo. VG-10 je nerjaveče jeklo z relativno visoko vsebnostjo (1%) ogljika (C), 15% kroma (Cr), 1% molibdena (Mo), 0.3% vanadija (V) in 1.5% kobalta (Co). Kombinacija Cr, Mo in V tvori veliko trdih karbidov, kar omogoča jeklu odpornost proti abraziji in posledično daljše ohranjanje ostrine. Toplotno obdelano do trdote 60-61 HRC.

Izbira ročaja za nov nož je sledila isti logiki kot jeklo rezila – univerzalen in lahek za vzdrževanje. Lep, temno rjav, osemkotno oblikovani ročaj iz pakka lesa se dlani odlično prilega, neodvisno od tega ali jo drži leva ali desna roka. Pakka les je izdelan iz kombinacije laminiranega lesa in epoksi smole, je vzdržljiv in se ne umaže zlahka.

Bunka Black Damascus 200 mm je naš nov večnamenski japonski kuhinjski nož. Vključuje naše znanje in izkušnje pridobljene skozi leta predstavljanja vrhunskih japonskih nožev ljubiteljem po vsem svetu in upamo, da bo kmalu našla svoje posebno mesto tudi v vaši kuhinji.

Specifikacije:
Jeklo: VG-10
Trdota (HRC lestvica): 60-61
Dolžina rezila: 200 mm
Dolžina noža: 340 mm
Širina rezila: 45 mm
Debelina rezila: 1,8 mm
Teža: 160 g
Dolžina ročaja: 125 mm
Ročaj: osemkotni tradicionalni japonski ročaj / Pakka wood
Proizvajalec: Suncraft

Kako nabrusiti nož? Obiščite naš YouTube video ali tečaj in se naučite osnov brušenja. Na servis brušenja lahko prinesete nož k nam v Staro Tobačno, pokličete +386 31 633 125 ali pišite na luka@osterrob.si.

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: 

Priporočamo