Bunka Black Damascus 165

€230,00

Bunka Black Damascus je rezultat ponovnega sodelovanja z našim in vašim Binetom Volčičem. Z leti smo pridobili veliko znanja o specifiki japonskih nožev in ljudeh, ki jih radi uporabljajo, zaradi česar je bil razvoj novega noža za nas samoumevno nadaljevanje začrtane smeri. Našo zasnovo oblike in materialov noža smo predali spretnim rokam japonskih kovačev – nič ne premaga stoletij izkušenj kovanja jekla, zaradi česar je Bunka Black Damascus, kot vsi noži v naši ponudbi, prav tako izdelana na Japonskem. 

Vsi poznate ZDP-189 Bunko Black, prvi nož, ki smo ga oblikovali s pomočjo Bineta Volčiča, kajne? Predstavljajte si novo Bunko Black Damascus, ne kot boljši, temveč predvsem drugačen nož. Kot mlajša sestra, na prvi pogled podobna, ampak namesto karate raje obiskuje ure baleta.wink

REZILO:
165 mm dolgo rezilo noža Bunka Black Damascus je obdano s 33-slojnim mehkejšim jeklom z damask vzorcem, zaradi katerega je vsak kos povsem unikaten. V primerjavi s »starejšo sestro« ZDP-189 Bunko Black je nož krajši, z bolj zaobljenimi krivinami, udobnejši in posledično prijaznejši za domačo uporabo. Če povzamemo, Bunka Black Damascus je bolj enostaven za uporabo in vzdrževanje.

Naj vas to kljub vsemu ne zavede, obe Bunki si delita najbolj pomembno lastnost kateregakoli noža – obe sta ostri in se lahko maščujeta, če ju ne uporabljate s spoštovanjem. Izredno tanek profil rezila (1,8 mm) in trdo japonsko jeklo zagotavljata gladko in dolgotrajno ostrino.

Tudi Bunka Black Damascus je vsestranski nož, primeren za rezanje zelenjave, mesa in rib. Prvotno zasnovana za uporabo v domačih kuhinjah, vendar ne dvomimo, da jo bodo z veseljem vihteli tudi profesionalni kuharji, ki si želijo krajšega, agilnejšega in vsestransko uporabnega noža.

JEKLO:
Bunka Black Damascus se kuje v kovačiji Suncraft v mestu Seki (Gifu prefektura), znanem po izdelavi nožev. Jedro noža je narejeno iz (za nože najbolj priljubljenega) jekla VG-10. Kadar se odločamo med jekli, iz katerih želimo izdelati nož, pretehtamo lastnosti kot so trdota, sposobnost ohranjanja ostrine, preprostost vzdrževanja, zrnatost jekla, enostavnost brušenja in navsezadnje, ceno in dostopnost jekla. V primeru Bunke Black Damascus je VG-10 jeklo izpolnilo vse naše zahteve. Ne gre sicer za težkokategornika, kot je ZDP-189, temveč za jeklo z odličnim presekom lastnosti.    

VG-10 (V za Vanadij, G za "gold", kar pomeni vrhunsko kakovost) je izdelano v drugem po kuhinjskem priboru znanem mestu Echizen, lociranem samo 2 uri vožnje od Sekija. Proizvaja ga Takefu Special Steel Company, relativno majhno podjetje, ki mu je pred 60. leti uspelo najti ravno pravo ravnotežje med različnimi elementi, ki tvorijo to danes najbolj priljubljeno japonsko jeklo. VG-10 je nerjaveče jeklo z relativno visoko vsebnostjo (1%) ogljika (C), 15% kroma (Cr), 1% molibdena (Mo), 0.3% vanadija (V) in 1.5% kobalta (Co). Kombinacija Cr, Mo in V tvori veliko trdih karbidov, kar omogoča jeklu odpornost proti abraziji in posledično daljše ohranjanje ostrine. Toplotno obdelano do trdote 60-61 HRC.

ROČAJ:
Izbira ročaja za nov nož je sledila isti logiki kot jeklo rezila – univerzalen in lahek za vzdrževanje. Lep, temno rjav, osemkotno oblikovani ročaj iz pakka lesa se dlani odlično prilega, neodvisno od tega ali jo drži leva ali desna roka. Pakka les je izdelan iz kombinacije laminiranega lesa in epoksi smole, je vzdržljiv in se ne umaže zlahka.

---

Bunka Black Damascus je naš nov večnamenski japonski kuhinjski nož. Vključuje naše znanje in izkušnje pridobljene skozi leta predstavljanja vrhunskih japonskih nožev ljubiteljem po vsem svetu. Ima posebno mesto v naši kuhinji (in naših srcihwink) zraven svoje »starejše sestre« ZDP-189 Bunke Black, in upamo, da bo kmalu našla svoje posebno mesto tudi v vaši kuhinji.

V CENO VKLJUČENA SAYA!

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: 
Ročaj opis: 
Pakka les
Dimensions: 165 mm × 45 mm × 1.8 mm