Black Damascus set 2 [-15%]

Stara cena: 
395 €
€335,75

Set sestavljata dva noža, ki se odlično dopolnjujeta in sta primerna za profesionalno kuhinjo (navdušeni boste nad ostrino in tankim rezilom!) in domače kuharske entuziaste in estete po duši (prelep damask vzorec!). Black Damascus je naša nova linija nožev s 33-slojnim damask vzorcem, zaradi katerega je vsak kos povsem unikaten. V tem setu smo združili vsestransko Bunko in manjši Utility nož.

Bunka  je s svojimi 20 cm odlična za vsakdanja kuhinjska opravila, sekljanje in rezanje zelenjave na deski ter pripravo mesa in rib. Utility nož (12 cm) je prave velikosti za manjša, prostoročna kuhinjska opravila, kjer nas zaradi svoje širine na cedilu pustijo široki večnamenski kuhinjski noži, odličen je namreč za lupljenje in pripravo zelenjave, ker je tanek in okreten pa tudi za filiranje porcijskih rib, razrez perutnine, rezanje manjših suhih mesnin in obrezovanje mesa.

Oba noža se kujeta v kovačiji Suncraft v mestu Seki (Gifu prefektura), znanem po izdelavi nožev. Jedro je narejeno iz (za nože najbolj priljubljenega) jekla VG-10. Kadar se odločamo med jekli, iz katerih želimo izdelati nož, pretehtamo lastnosti kot so trdota, sposobnost ohranjanja ostrine, preprostost vzdrževanja, zrnatost jekla, enostavnost brušenja in navsezadnje, ceno in dostopnost jekla. V primeru Black Damascus linije je VG-10 izpolnilo vse naše zahteve, saj gre za jeklo z odličnim presekom lastnosti.

VG-10 (V za Vanadij, G za "gold", kar pomeni vrhunsko kakovost) je izdelano v drugem po kuhinjskem priboru znanem mestu Echizen, lociranem samo 2 uri vožnje od Sekija. Proizvaja ga Takefu Special Steel Company, relativno majhno podjetje, ki mu je pred 60. leti uspelo najti ravno pravo ravnotežje med različnimi elementi, ki tvorijo to danes najbolj priljubljeno japonsko jeklo. VG-10 je nerjaveče jeklo z relativno visoko vsebnostjo (1%) ogljika (C), 15% kroma (Cr), 1% molibdena (Mo), 0,3% vanadija (V) in 1,5% kobalta (Co). Kombinacija Cr, Mo in V tvori veliko trdih karbidov, kar omogoča jeklu odpornost proti abraziji in posledično daljše ohranjanje ostrine. Toplotno obdelano do trdote 60-61 HRC. Enostaven za uporabo in vzdrževanje.  

Izbira ročaja sledi isti logiki kot jeklo rezila – univerzalen in lahek za vzdrževanje. Lep, temno rjav, osemkotno oblikovani ročaj iz pakka lesa se dlani odlično prilega, neodvisno od tega ali jo drži leva ali desna roka. Pakka les je izdelan iz kombinacije laminiranega lesa in epoksi smole, je vzdržljiv in se ne umaže zlahka.

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: 

Priporočamo