Aogami Super Kiritsuke Tosaichi 240

€315,00

Aogami Super Kiritsuke Tosaichi 240 je nož, ki je primeren za profesionalne (dolgotrajna ostrina in enostavno brušenje) in domače kuharje.  Navdušil bo vse ljubitelje japonskih rezil, ki imajo raje nože s  klasičnim, zahodnim ročajem in nekaj več teže. Zaradi dolžine nož priporočamo izkušenim kuharjem, ali vsem tistim, ki ste vajeni daljših nožev.

Kiritsuke je večnamenski japonski kuhinjski nož. Rezilo je namenjeno za kuharje, ki imajo izkušnje z japonskimi noži in njihovo uporabo. Odličen za meso!

Noži iz te serije so izdelani izpod kladiv in brusnih kamnov  lokalnih in izkušenih kovačev iz Hokiyame. Jeklo sredice noža spada v družino visoko ogljičnih jekel, zunanja plast rezila je narejena iz zelo mehke kovine, trda sredica pa omogoča fino ostrino rezila, ki ga je zelo enostavno brusiti. Zunanja plast je odporna proti rji, sredica pa ne - zato sredica noža pridobi patino, ob nepazljivi uporabi pa tudi rjavi.  

Sredica Tosa-Ichi serije je Hitachijevo Super Blue Steel (Aogami Super), ki sega v sam vrh med kvalitetnimi japonskimi jekli. Kuro-uchi (črna) patina na zgornjem delu noža skrbi za unikaten in rustikalen videz noža. Je poosebljanje filozofije za katero stremijo pri Hokiyami - združitev tradicionalnega (visokokakovostno jeklo sredice) in sodobnega (proti rji zaščitenega jekla zunanjih plasti). 

Aogami Super ima trdoto okrog 63 HRC. Gre torej za izjemno trdo jeklo, kar pomeni, da kljub ekstenzivni in dolgotrajni uporabi dolgo časa obdrži super fino ostrino. Poleg tega pa zaradi visoke vsebnosti ogljika nož zelo zelo enostavno nabrusimo. Med visoko ogljičnimi jekli je Aogami Super tudi najmanj občutljivo na rjo.

Zunanji plasti sta iz mehkejšega, nerjavečega  jekla SUS405, ki nožu zagotavljata še dodatno zaščito proti rjavenju. 

Med kovanjem so noži izpostavljeni veliki vročini in plamenom ognja, zato se železo na površini oksidira in postane črne barve. Površina se v kasnejših postopkih obdelave tanjša, polira in obdela tako, da se rezilo sveti in da se izpostavi gladko in svetlečo površino noža. V kolikor pa hočemo dobiti t.i. Kuro-Uchi efekt, se rezilo v zgornjem delu v kasnejših fazah ne polira več. Gre za tradicionalen videz, nekoliko robusten, vendar z namenom: ogljikova jekla so na ta način bolj zaščitena pred rjo, kot pri visoko poliranih nožih. Seveda gre za tukaj tudi za določen estetski namen, zato se s Kuro-Uchi zaključkom obdeluje tudi nerjaveče nože, pri katerih govorimo o Neo Kuro-Uchi stilu, kjer je temna “patina” namenjena zgolj videzu in stilističnim zaključkom noža.  

Nož ima pakka ročaj, ki je zelo odporen in vzdržljiv, zaščiten in utrjen s tremi zakovicami. Nikel-Silver zaključek(bolster) rezila da nožu nežen prehod iz ročaja v rezilo in zagotavlja udoben in čvrst oprijem noža med uporabo. 

O kovačiji: 
Hokiyama je vodilna kovačija iz prefekture Kochi na Japonskem. Znani so po nepremagljivi kvaliteti, saj sledijo tradiciji ročne izdelave rezil že več kot 800 let. Ohranjajo ročno delo in tradicionalno obrtniško mojstrstvo, ki se prenaša iz generacije v generacijo, hkrati pa stremijo k vedno novemu znanju in inovacijam. Kljub temu, da izdelujejo nože po tradicionalnih metodah, sledijo sodobnim tehnološkim smernicam s področja metalurgije, obdelave materialov in novostim v proizvodnih postopkih. Pri Hokiyami gre torej spajanje tradicije (土佐一), inovacije (無限 ) in uporabnosti (左近). 

Vsak nož v kovačiji gre skozi približno 50 različnih procesov, ki so izvedeni in nadzorovani s strani izkušenih obrtnikov. Med različnimi koraki, ki so potrebni za izdelavo Hokiyama nožev, je tudi za njih poseben proces, ki so ga poimenovali Rolling-Forging. Le-ta omogoča učinkovito in enotno proizvodnjo nožev, pri čemer se lastnosti in kvalitete japonskega jekla ohranjajo. Izjemen pomen je posvečen tradicionalnim tehnikam tanjšanja in brušenja rezil.

Zanimivost: 
Jeklo Aogami Super je izjemno bogato z vsebnostjo ogljika, kar direktno vpliva na trdoto rezila. Prav tako vsebuje 0,4% vanadija, kot dodatek za mikronizirana kovinska zrna, kar daje jeklu večjo žilavost. Aogami Super je ocenjeno kot najbolj napredno karbonsko jeklo.

Kako nabrusiti nož? Obiščite naš YouTube video ali tečaj in se naučite osnov brušenja. Na servis brušenja lahko prinesete nož k nam v Staro Tobačno, pokličete +386 (0)31 261 172 ali pišite na luka@osterrob.si. na luka@osterrob.si

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: 
Material opis: 
63 HRC, nerjaveči zunanji plasti
Ročaj opis: 
mikarta, jeklo
Dimensions: 240 mm × 46 mm × 2 mm

Priporočamo