Aogami Super Gyuto WA 240

€285,00

Če bi nož imel moto, bi se njegov glasil manj je več. Nož ima preprost in tradicionalen dizajn, zato ga je lahko spregledati. Vendar ima učinkovito, ostro in tanko rezilo, kar ga naredi pravo mojstrovino in hkrati ultimativnega delovnega konja. Profil noža je izjemno tanek, nabrušen je "zero grind", sredica je iz Aogami Super jekla, kaljenega do cca 62 HRC. Silver finish hairline označuje gladko brušeno rezilo na katerem izstopa le dolga črta, ki se nahaja tik nad ostrino rezila, ki ji pravimo tudi “lasna črta”, ločnica med trdim in mehkim (nerjavečim) jeklom. Ročaj je osemkoten iz magnolije z obročkom iz roga vodnega bivola. Na nožu se vidi, da so v kovačiji dali veliko pozornosti na male detajle in to je tisto, kar naredi nož enkratno orodje, primerno za najboljše kuharje. 

Aogami Super Gyuto WA 240 je nož, ki je primeren za profesionalne (dolgotrajna ostrina in enostavno brušenje) in domače kuharje. Navdušil bo vse ljubitelje tradicionalnih japonskih nožev!

Oblika rezila Gyuto je v svojem bistvu japonska verzija chefovega noža, zaradi česar bo ta nož ustrezal za pripravo večjih količin zelenjave in mesa. Dolžina 240 mm je optimalna za sekljanje zelenjave in rezanje velikih kosov mesa. Zaradi dolžine ga priporočamo izkušenim kuharjem, ali vsem tistim, ki ste vajeni daljših nožev.

Jeklo sredice noža spada v družino visoko ogljičnih jekel, zunanja plast rezila je narejena iz zelo mehke kovine, trda sredica pa omogoča fino ostrino rezila, ki ga je zelo enostavno brusiti. Zunanja plast je odporna proti rji, sredica pa ne - zato lahko sredica noža pridobi patino, ob nepazljivi uporabi pa tudi rjavi.  

Aogami Super ima trdoto okrog 63 HRC. Gre torej za izjemno trdo jeklo, kar pomeni, da kljub ekstenzivni in dolgotrajni uporabi dolgo časa obdrži super fino ostrino. Poleg tega pa zaradi visoke vsebnosti ogljika nož zelo zelo enostavno nabrusimo. Med visoko ogljičnimi jekli je Aogami Super tudi najmanj občutljivo na rjo.

Jeklo Aogami Super je izjemno bogato z vsebnostjo ogljika, kar direktno vpliva na trdoto rezila. Prav tako vsebuje 0,4% vanadija, kot dodatek za mikronizirana kovinska zrna, kar daje jeklu večjo žilavost. Aogami Super je ocenjeno kot najbolj napredno karbonsko jeklo.

Zunanji plasti sta iz mehkejšega, nerjavečega  jekla SUS405, ki nožu zagotavljata še dodatno zaščito proti rjavenju. 

Nož ima tradicionalni japonski ročaj.

O kovačiji: 
Hokiyama je vodilna kovačija iz prefekture Kochi na Japonskem. Znani so po nepremagljivi kvaliteti, saj sledijo tradiciji ročne izdelave rezil že več kot 800 let. Ohranjajo ročno delo in tradicionalno obrtniško mojstrstvo, ki se prenaša iz generacije v generacijo, hkrati pa stremijo k vedno novemu znanju in inovacijam. Kljub temu, da izdelujejo nože po tradicionalnih metodah, sledijo sodobnim tehnološkim smernicam s področja metalurgije, obdelave materialov in novostim v proizvodnih postopkih. Pri Hokiyami gre torej spajanje tradicije (土佐一), inovacije (無限 ) in uporabnosti (左近). Vsak nož v kovačiji gre skozi približno 50 različnih procesov, ki so izvedeni in nadzorovani s strani izkušenih obrtnikov. Med različnimi koraki, ki so potrebni za izdelavo Hokiyama nožev, je tudi za njih poseben proces, ki so ga poimenovali Rolling-Forging. Le-ta omogoča učinkovito in enotno proizvodnjo nožev, pri čemer se lastnosti in kvalitete japonskega jekla ohranjajo. Izjemen pomen je posvečen tradicionalnim tehnikam tanjšanja in brušenja rezil.

Specifikacije:
Jeklo: Aogami Super 
Konstrukcija: 3 plastna laminirana
Trdota (HRC lestvica): 61-62
Dolžina rezila: 240 mm
Dolžina noža: 397 mm
Širina rezila: 48 mm
Debelina rezila pri peti: 2 mm
Teža: 142 g
Dolžina ročaja: 125 mm
Material ročaja: osemkotni tradicionalni japonski ročaj / oreh
Proizvajalec: Hokiyama

Kako nabrusiti nož? Obiščite naš YouTube video ali tečaj in se naučite osnov brušenja. Na servis brušenja lahko prinesete nož k nam v Staro Tobačno, pokličete +386 (0)31 261 172 ali pišite na luka@osterrob.si

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: 
Ročaj opis: 
osemkotni, magnolija
Dimensions: 240 mm × 48 mm × 2 mm

Priporočamo