Daruma

€18,00

Predstavljate si, da preživljate zadnje ure popotovanja po Japonskem in želite prijateljem in družini kupiti spominek, ki kriči »Japonska!«, pa vseeno ne bo samo še en od mnogih praholovcev na polici. Še najraje bi s seboj vzeli letno zalogo sušija ali pa kar japonskega suši chefa, malo bolj realna bi bila buteljka sakeja, ampak kaj ko je tako težka, siti ste magnetov za na hladilnik, kaj vam še preostane? Med iskanjem v oknu izložbe zagledate okroglo, močno obarvano figurico, ki vam vzbudi zanimanje. Nevede ste naleteli na enega najbolj prepoznavnih predmetov na Japonskem.

Daruma (達磨) je votla japonska tradicionalna figurica iz t.i. papir maše, običajno živih barv in praznih oči. Kot spominek zase, prijatelje in poslovne partnerje je popolna izbira, saj za prisrčno podobo skriva dolgo zgodovino in zanimivo zgodbo. Ampak o tem kasneje.

Glavna funkcija Darume je pomoč pri uresničevanju želja. Na Japonskem pa se jih pogosto podari tudi ob začetku poslovnega odnosa.

Neodvisno od tega, ali ste si Darumo kupili sami ali ste jo dobili za darilo, je postopek uporabe enostaven: 

1. Izberite si cilj (željo)
2. Pobarvajte eno oko
3. Vsak dan se osredotočajte na uresničitev te želje
4. Ko je cilj dosežen, pobarvajte še drugo oko
5. Darumo pustite, da vas s police opominja, da je vsak zastavljen cilj mogoč 

Daruma figurice izhajajo iz Takasaki regije na jugozahodu Japonske. Izdelane so iz recikliranega papirja in poslikane z barvami na vodni osnovi. Zelo ekološko! :) Poleg tega pa imajo še dobrodelno noto, saj se določen procent od prodaje teh figuric nameni organizaciji za otroke z motnjami v razvoju.

ALI DARUMA TEMELJI NA RESNIČNI OSEBI?
Svojo obliko si je figurica sposodila od začetnika Zen budizma na japonskem, Bodhidharme, ki je živel nekje na prelomu 5. in 6. stoletja in je zavit v tančico skrivnosti, saj so dejstva o njegovem življenju tesno prepletena z legendami, nastalimi v tem času. Najverjetneje je življenjsko pot začel v centralni Aziji, se na popotovanju proti vzhodu ustavil v samostanu na Kitajskem, kjer je najprej zasnoval borilne veščine šaolinskih menihov, nato pa se ustalil v bližnji jami in pričel z meditacijo. Tukaj se povezava z današnjo Darumo (japonsko ime za Bodhidharmo) začne. V devetih letih sedeče meditacije (z odprtimi očmi) je Daruma zaradi nemobilnosti utrpel izgubo rok in nog, kar je večkrat omenjeno v japonski folklori, razvidno v umetniških upodobitvah in uporabljeno v obliki same figurice. Njegova predanost k dosegu razsvetljenja je tolikšna, da je kljub telesnim žrtvam ohranil moč duha.

Figurica Daruma se povezuje z japonskim pregovorom »Nana korobi yaoki«, ki v grobem pomeni: »Če padeš osemkrat, vstani devetkrat.« Ker je sferične oblike, je ni mogoče prevrniti, kar je opomnik, da v življenju na poti do svojih ciljev ne smeš obupati.

SIMBOLIZEM
Daruma je bogata s simbolizmom, saj je poleg oblike zgovorna tudi njena poslikava. Večina figuric je rdeče barve, delno zato, ker naj bi Bodhidharma nosil rdečo haljo, delno pa zato, ker ta barva v azijskih kulturah predstavlja energijo in zdravje. Darume so različnih barv, vsaka od njih ima drugačen pomen. Barvo si izberete tudi glede na tip vaše želje (zdravje, družina, finance, ljubezen).

Ob nakupu si v spustnem meniju izberite barvo:

1. ZLATA: denar
2. RDEČA: sreča
3. VIJOLIČNA: zdravje
4. BELA: ljubezen
5. RUMENA: varnost

Ena najbolj izrazitih značilnosti Darume je njen prazen pogled. Te figurice imajo namreč namesto oči prazna bela kroga, kamor potem lastnik sam nariše zenico. Taka zasnova najverjetneje izhaja iz legende, ki pravi, da si je Bodhidharma v jezi odrezal veki, ker je sedmo leto meditacije pomežiknil. Očarljivo, kajne? 

Ročno narisana brada in obrvi na figurici spominjajo na poraščen obraz sedečega Bodhidharme, hkrati pa predstavljajo živali, ki na Japonskem simbolizirajo dolgoživost. Oblika obrvi spominja na žerjava, brada na želvo, obe živali pa nastopata v japonskem pregovoru: »Žerjav živi 1000 let, želva 10000.«

Napisi (v japonski pisavi Kanji) na telesu Darume običajno označujejo vrednote, kot so »sreča«, »bogastvo« in podobno. Lastnik lahko poleg še sam dopiše svojo željo ali cilj kot opomnik sebi ali Bogu, v katerega veruje.

Poleg tega, da je Bodhidharma znan kot začetnik Zen budizma in šaolinskih borilnih veščin, je danes predvsem simbol odločenosti, močne volje, discipline in zato idealen navdih za figurico, ki prinaša srečo in nas spominja na stvari, ki jih v življenju želimo doseči. Glejte, da bo Daruma vedno na vidnem mestu kot okras in opomnik na vaše življenjske cilje. Pa vso srečo!

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Dimensions: 5.5 mm × 5.5 mm × 6.5 mm