FAQ - pogosta vprašanja

Kako hitro bom prejel svoje naročilo?
Odvisno od tega, kje v Sloveniji se nahajate. Dostava običajno traja od 1 - 2 delovna dneva. Po Sloveniji dostavljamo z dostavno službo GLS. Njihov kurir vas pred dostavo običajno pokliče, če vas na navedenem naslovu v času dostave ni, potem se lahko dostava zamakne za nekaj dni in s kurirjem se lahko dogovorite za ponovno dostavo ob uri, ki vam ustreza. Možna je tudi menjava naslova in dostava paketa na GLS zbirno mesto v bližini vašega doma/službe. V kolikor ste naročili produkt, ki ga ni na zalogi, ali imamo z vašim naročilom kakšno drugo težavo (nepopolni podatki), vas bomo v najkrajšem možnem času poklicali, ali vam pisali. V tem primeru se lahko dostava paketa zamakne za 1-2 delovna dneva.

Kako prekličem svoje naročilo?
Če želite preklicati svoje naročilo nam pišite na info@osterrob.si, ali pokličite na +386 (0)31 633 125. V kolikor vašega paketa še nismo odposlali (običajno v 1 delovnem dnevu), lahko prekličete naročilo.

Ali vas lahko tudi osebno obiščemo?
Seveda! Nahajamo se v poslovni stavbi Stara Tobačna na Tržaški cesti 2 v Ljubljani. Parkirišče je možno pred stavbo, vendar vam v dopoldanskem času priporočamo uporabo plačljivega parkirišča TOBAČNA MESTO. Naša poslovalnica je odprta ponedeljka do petka od 9:00 do 18:00 (možne izjeme ob praznikih in dnevih, ko izvajamo inventuro). 

Kupujem svoj prvi japonski nož. Mi lahko katerega priporočate?
Običajno za prvi japonski nož priporočamo vsestranski nož, Santoku, Gyuto, Bunka… Nož, ki vam odlično služi na kuhinjski deski in z njim sekljate ogromne količine zelenjave, odrežete kak kos mesa, pripravite ribo… lahko ga uporabljate za vse, razen za določene stvari, kjer nam oblika rezila onemogoča natančno uporabo. Vsestranski kuhinjski nož je namreč dober za uporabo na kuhinjski deski, vendar pa je preširok za prostoročno uporabo, precizen razrez (večjih kosov) mesa, filiranje ribe… Za drugi nož priporočamo manjši in ožji petty nož. V kolikor želite bolj poglobljeno razlago o različnih tipih kuhinjskih nožev, vam priporočamo, da preberete članka Kako izbrati kuhinjski nož? in Oblike Japonskih kuhinjskih nožev. Seveda nas lahko vedno kontaktirate in z veseljem vam bomo pomagali.

Ali je na nož možno dodati personalizirano gravuro?
Seveda! Graviramo na rezilo noža (ne na ročaj). Gravura je odvisna od vaših želja. Lahko nam pošljete že oblikovan in dodelan vzorec, lahko pa se z idejo oglasite pri nas in naša oblikovalka vam bo predlagala font napisa, pozicijo na rezilu, ali pa oblikovala vzorec. Če bi želeli še bolj unikaten dizajn, pa za ta namen sodelujemo s tattoo umetnico Ivo Gustinčič (Siva Lobanja). Iva lahko pripravi vzorec samo za vas, seveda pa vam na nož lahko graviramo tudi njeno sliko Hannye ali Sakure. Za gravuro priporočamo nože brez damaska in odtisov kladiv, saj napisi in slike pridejo najbolj do izraza pri nožih brez vzorca. Za dodatne informacije nam pišite na info@osterrob.si

Nož kot darilo?
Okrog 30% nakupov v naši trgovini je mišljenih kot darilo. Takšno darilo ima več prednosti: vaši ljubljeni ga bodo uporabljali vsak dan, lajšal jim bo kuhinjska opravila in zagotavljal boljši okus pri jedeh, ki jih pripravljajo. Japonski nož je darilo za celo življenje! Več si preberite v našem članku Zakaj je kuhinjski nož najboljše darilo? Če boste naročili nož za darilo, lahko v opombo ob naročilu dopišete, da želite darilno pakiranje.

Ali ne nož za darilo obdarovancu prinaša smolo?
V skladu z ljudskim prepričanjem podarjen nož prereže vezi prijateljstva med darovalcem in obdarovancem, razen če upoštevate naslednja pravila: k darilu se priloži kovanec (cent bo dovolj), ki ga obdarovanec takoj vrne in s tem simbolično plača za prejeti nož. Tako nož ni darilo, urok se zlomi in vsi živijo srečno do konca svojih dni – predvsem vaša ljubljena oseba, ki bo odtlej rezala in sekljala kot profesionalni kuhar. Več o tem si lahko preberete TUKAJ

Kaj je HRC (Rockwell) lestvica trdote?
HRC ali Rockwell lestvica omogoča pregleden način primerjave med trdoto dveh materialov, kot recimo tipov jekla. Meri trdoto glede na globino vdora diamantnega stožca v material ob stalnem pritisku. Višja kot je številka, trši je material. Nemški noži imajo običajno razpon od 54 do 58 HRC, japonski pa od 59 do 67 HRC.

Ali lahko svoje nože perem v pomivalnem stroju? 
Ne. Razlog za to je, da se posoda tekom pranja premika in se rezilo lahko poškoduje. Poleg tega se, ob pranju nožev z rezili iz različnih tipov kovin skupaj, na tistih iz boljšega jekla lahko pojavijo rjavi madeži, ki jih je nato zelo težko odstraniti. Mnogi detergenti vsebujejo korozivne snovi, ki s časom povzročajo nastanek rje na rezilu. Nože najlažje očistite tako, da jih s pralnim sredstvom operete s toplo vodo. Uporabite mehko stran gobice in jih nato osušite z brisačo. Ne pozabite prebrati našega članka Vzdrževanje kuhinjskih nožev.

Pri vas sem kupil nož. Kateri brusni kamen bi bil zame najbolj optimalen?
Za osnovno brušenje vam priporočamo naš Basic Set. Za tanke in fine nože ter nože iz bolj kvalitetnih jekel (kot so ZDP-189, Shirogami in Aogami) priporočamo Set za brušenje HOME, ki je nadgradnja našega Basic Seta s kamnom fine granulacije 6000. Set za brušenje Home Pro pa je bolj primeren za nemške in mesarske nože iz nerjavečih jekel. Za bolj profesionalni pristop k brušenju priporočamo kamne Naniwa. Nakup 10000 in 12000 kamnov svetujemo izkušenim brusilcem, ki iščejo popolnost in so "blazni na ostrino". :) Prav tako sta obe granulaciji primerni tudi za brušenje britev. Več o tem lahko preberete v našem članku o brusnih kamnih: TUKAJ

Pri vas sem kupil nož, kdaj in kam ga lahko prinesem na brušenje? Ali brusite tudi "ostale nože"?
KDAJ?
Nož na brušenje prinesete, ko vam njegova ostrina ne bo več ustrezala. To je lahko v roku meseca, lahko pa tudi enega leta - vse je odvisno od tega, koliko in kako uporabljate nož (priporočamo branje članka Vzdrževanje kuhinjskih nožev). 
KAM? Brusimo na naslovu Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana (pon - pet / 9:00 - 18:00). Za brušenje potrebujemo 1-2 delovna dneva, odvisno od količine nožev in zahtevnosti procesa (popravilo, menjava ročaja in tanjšanje vzamejo nekoliko več časa). Običajno je 1-5 nožev pripravljenih naslednji delovni dan. Možno je tudi, da nam nože pošljete po pošti, ali pustite na recepciji naše stavbe (odprta 24/7).
OSTALO? Da, brusimo tudi ostale nože in rezila. Tudi česa bolj eksotičnega se lahko lotimo, ampak samo po dogovoru. :)

Pišem z levo roko - so enostranski noži zame primerni?
Večina japonskih enostranskih nožev je na vašo žalost primernih samo za desničarje, razen če je ob izdelku posebej navedeno, da so za levičarje.