FAQ

Kupujem svoj prvi japonski nož. Mi lahko katerega priporočate?
Običajno za prvi japonski nož priporočamo vsestranski nož, Santoku, Gyuto, Bunka… Nož, ki vam odlično služi na kuhinjski deski in z njim sekljate ogromne količine zelenjave, odrežete kak kos mesa, pripravite ribo… lahko ga uporabljate za vse, razen za določene stvari, kjer nam oblika rezila onemogoča natančno uporabo. Vsestranski kuhinjski nož je namreč dober za uporabo na kuhinjski deski, vendar pa je preširok za prostoročno uporabo, precizen razrez (večjih kosov) mesa, filiranje ribe… Za drugi nož priporočamo manjši in ožji petty nož. V kolikor želite bolj poglobljeno razlago o različnih tipih kuhinjskih nožev, vam priporočamo, da preberete članka Kako izbrati kuhinjski nož? in Oblike Japonskih kuhinjskih nožev. Seveda nas lahko vedno kontaktirate in z veseljem vam bomo pomagali.

Ali je na nož možno dodati personalizirano gravuro?
Seveda! Graviramo na rezilo noža (ne na ročaj). Gravura je odvisna od vaših želja. Lahko nam pošljete že oblikovan in dodelan vzorec, lahko pa se z idejo oglasite pri nas in naša oblikovalka vam bo predlagala font napisa, pozicijo na rezilu, ali pa oblikovala vzorec. Če bi želeli še bolj unikaten dizajn, pa za ta namen sodelujemo s tattoo umetnico Ivo Gustinčič (Siva Lobanja). Iva lahko pripravi vzorec samo za vas, seveda pa vam na nož lahko graviramo tudi njeno sliko Hanye ali Sakure. Za gravuro priporočamo nože brez damaska in odtisov kladiv, saj na njih napisi in slike pridejo najbolj do izraza. Za dodatne informacije nam pišite na luka@osterrob.si

Nož kot darilo?
Okrog 30% nakupov v naši trgovini je mišljenih kot darilo. Takšno darilo ima več prednosti: vaši ljubljeni ga bodo uporabljali vsak dan, lajšal jim bo kuhinjska opravila in zagotavljal boljši okus pri jedeh, ki jih pripravljajo. Japonski nož je darilo za celo življenje! Več si preberite v našem članku Zakaj je kuhinjski nož najboljše darilo? Če boste naročili nož za darilo, lahko v opombo ob naročilu dopišete, da želite darilno pakiranje.

Ali ne nož za darilo obdarovancu prinaša smolo?
V skladu z ljudskim prepričanjem podarjen nož prereže vezi prijateljstva med darovalcem in obdarovancem, razen če upoštevate naslednja pravila: k darilu se priloži kovanec (cent bo dovolj), ki ga obdarovanec takoj vrne in s tem simbolično plača za prejeti nož. Tako nož ni darilo, urok se zlomi in vsi živijo srečno do konca svojih dni – predvsem vaša ljubljena oseba, ki bo odtlej rezala in sekljala kot profesionalni kuhar.

Kaj je HRC (Rockwell) lestvica trdote?
HRC ali Rockwell lestvica omogoča pregleden način primerjave med trdoto dveh materialov, kot recimo tipov jekla. Meri trdoto glede na globino vdora diamantnega stožca v material ob stalnem pritisku. Višja kot je številka, trši je material. Nemški noži imajo običajno razpon od 54 do 58 HRC, japonski pa od 59 do 67 HRC.

Ali lahko svoje nože perem v pomivalnem stroju? 
Ne. Razlog za to je, da se posoda tekom pranja premika in se rezilo lahko poškoduje. Poleg tega se, ob pranju nožev z rezili iz različnih tipov kovin skupaj, na tistih iz boljšega jekla lahko pojavijo rjavi madeži, ki jih je nato zelo težko odstraniti. Mnogi detergenti vsebujejo korozivne snovi, ki s časom povzročajo nastanek rje na rezilu. Nože najlažje očistite tako, da jih s pralnim sredstvom operete s toplo vodo. Uporabite mehko stran gobice in jih nato osušite z brisačo. Ne pozabite prebrati našega članka Vzdrževanje kuhinjskih nožev.

Kako hitro bom prejel svoje naročilo?
Odvisno od tega kje v Sloveniji se nahajate, dostava običajno traja od 1 - 2 delovna dneva. Po Sloveniji dostavljamo z dostavno službo DPD. Njihov kurir vas pred dostavo običajno pokliče, če vas na navedenem naslovu v času dostave ni, potem se lahko dostava zamakne za nekaj dni in s kurirjem se lahko dogovorite za ponovno dostavo ob uri, ki vam ustreza. Možna je tudi menjava naslova in dostava paketa na DPD zbirno mesto v bližini vašega doma/službe. V kolikor ste naročili produkt, ki ga ni na zalogi, ali imamo z vašim naročilom kakšno drugo težavo (nepopolni podatki), vas bomo v najkrajšem možnem času poklicali, ali vam pisali. V tem primeru se lahko dostava paketa zamakne za 1-2 delovna dneva.

Kako prekličem svoje naročilo?
Če želite preklicati svoje naročilo nam pišite na luka@osterrob.si, ali pokličite na +386 (0)31 729 737. V kolikor vašega paketa še nismo odposlali (običajno v 1 delovnem dnevu), lahko prekličete naročilo.