Patina na rezilu noža

Tradicionalna japonska jekla zaradi majhnega odstotka vsebnosti kroma (Cr) lahko začnejo malo rjaveti, vendar se s tem rezilo zaščiti in pravimo, da dobi patino.

Ko Japonci govorijo o dobri ostrini, mislijo predvsem na ostrino, ki ne poškoduje celic med rezanjem. Da dobimo takšno ostrino, potrebujemo jeklo, ki je sestavljeno iz čim bolj drobnih in homogenih zrn. Drobna in fina struktura jekla omogoča, da ima nož po končanem brušenju fino in gladko ostrino, ki ne trga ampak gladko reže.

Zelo je pomembna tudi trdota jekla 60+ HRC, ki omogoča, da lahko nož brusimo pod majhnim kotom. Vse te lastnosti so najbolj značilne za karbonska jekla, to so jekla, ki imajo zelo visok odstotek karbidov in posledično majhen odstotek kroma. Se pa takšen nož zaradi pomanjkanja kroma obnaša nekoliko drugače od navadnih nerjavečih nožev. Z uporabo in z leti takšno rezilo namreč dobi patino. Nož je najbolj občutljiv prav sedaj, ko je še nov in patina še ni razvita, kasneje ga bo patina ščitila in rezilo bo postalo manj občutljivo. Takšni noži zahtevajo nekoliko več nege, zato svetujemo:

  • redno brisanje s čisto in suho krpo (lahko tudi med uporabo)
  • po uporabi ga skrbno oplaknite z mlačno vodo, obrišite do suhega
  • lahko ga nežno namažete z Ballistol oljem ali navadnim rafiniranim sončničnim oljem
  • lahko ga shranjujete zavitega v papir, ki nase vleče vlago in ga ščiti