Japonski nož s klasičnim evropskim ročajem

Japonski kuhinjski noži zahodnega tipa se od tradicionalnih japonskih kuhinjskih nožev razlikujejo po klasičnem zahodnem ročaju in po rezilu, ki je brušeno na obeh straneh.

Takšno obojestransko brušeno rezilo je močnejše od enostransko brušenega in primerno za levičarje in desničarje.

Rezila so brušena v razmerju 50/50, pogostokrat pa tudi asimetrično glede na željo uporabnika (70/30, ali celo  90/10). Brušena so tudi pod manjšimi koti kot njihovi evropski dvojniki (med 12-20 stopinjami).

Koti brušenja, asimetrija v kombinaciji z izredno trdim in kvalitetnim jeklom, daje takšnemu rezilu izredno ostrino.

________________________

JAPANESE KNIVES WITH CLASSIC EUROPEAN-STYLE HANDLES 

Western-style Japanese kitchen knives can be distinguished from the traditional Japanese kitchen knives by their classic western-style handle and their double-bevel blade.

This double-bevel blade is stronger than the chisel ground blade, and is suitable for both left-handed and right-handed users.

Blades have been ground in the ratio 50/50, but at user’s request they are frequently asymmetrical (70/30, or even 90/10). They are also ground under a smaller angle than their European version (between 12 and 20 degrees).

Grinding angles and asymmetry in the combination with extremely hard and quality steel give this blade incredible sharpness.

Arhiv člankov

JAPONSKA

Zgodba o japonskih kovačih, najostrejših kuhinjskih nožih, skrivnostnih jeklih in najboljšem sušiju

Besedilo: Luka Grmovšek / Fotografije: Mitja Kobal

Rezilo in človeška vrsta sta zelo trdno povezana skozi ves evolucijski razvoj. Druge vrste ne potrebujejo ostrin, saj so z njimi rojene.

Povprečen kuhinjski nož v naših kuhinjah je ponavadi cenejši nož, kupljen v veleblagovnici. Znamka je neznana, a kvaliteto in tip jekla označuje napis "stainless". Zahvaljujoč TV prodaji so zelo popularni noži z žagico ali pa noži, ki prerežejo železni drog, opeko, paradižnik v zraku...

Kako izbrati kuhinjski nož -  Oblika in materiali – Splošna pravila pri izbiri noža – Osnovne razlike med jekli – Prednosti rezil iz laminiranega jekla – Pred nakupom kuhinjskega noža

Japonski kuhinjski noži so se razvili iz enostavnega težkega rezila, podobnega debi, v mnogo dobro premišljenih oblik za točno določena opravila. V veliki klasični trio spadajo deba, usuba in yanagiba.

Japonski kuhinjski noži zahodnega tipa se od tradicionalnih japonskih kuhinjskih nožev razlikujejo po klasičnem zahodnem ročaju in po rezilu, ki je brušeno na obeh straneh.

Takšno obojestransko brušeno rezilo je močnejše od enostransko brušenega in primerno za levičarje in desničarje.

Kuhinjski nož je v svojem bistvu kos jekla z ročajem. Dober kuhinjski nož je iz dobrega jekla. Na kvalitetno jeklo je treba gledati kot na osnovo, potencial, ki ga s kovanjem, toplotno obdelavo in geometrijo rezila izkoristi le najbolj izkušen mojster.

Oster nož bo gladko prerezal sestavine. Top nož bo poškodoval stene celic mesa, zelenjave, ribe... S spreminjanjem teksture sestavin se spreminja tudi okus!