Atoma Diamond Stone 400

€90,00

Atoma Diamond plate (diamantna plošča) z granulacijo 400 je standardna plošča za ravnanje kamnov. Priporočamo za vse, ki pred brušenjem redno ravnate svoje kamne. Zelo hitro odstranjuje material (tako pri ravnanju kamnov, kot pri popravilu nožev), odlična za uporabo na vseh tipih jekla. Uporablja se za mokro brušenje, zato nikoli ne uporabljajte plošče suhe.

Ravnanje je ključno v postopku brušenja, saj ohranja življenjsko dobo vaših kamnov in skrbi za natančno in učinkovito brušenje.

Eden izmed glavnih argumentov, zakaj diamantna plošča tako dobro deluje je, da je popolnoma ravna in se z uporabo njena površina ne deformira. Na površini plošče so izključno monokristalni diamanti, ki so precej dražji od polikristalnih, a veliko bolj trpežni. Na ploščo se jih spoji z elektrolitskim postopkom.

Diamantne plošče lahko po strukturi primerjamo z brusnim papirjem - oba imata tanko plast abrazivne površine pritrjene na ne abrazivno podlago. Seveda se življenjske dobe enega in drugega ne da primerjati - diamant nam bo držal zelo dolgo. Na začetku bo površina izjemno groba/ostra, nato sledi dolgo obdobje srednje grobosti, ki pa se sčasoma izrabi. Zato diamantno ploščo 400 prodajamo s podlago iz aluminija v debelini 10 mm in brez podlage. Plošča brez podlage je mišljena kot nadomestna plošča, ko se nam prva (s podlago) obrabi.

UPORABA:

> Ploščo in vodobrusne kamne vedno uporabljamo mokre. <

ravnanje kamnov: Vodobrusni kamen, potreben ravnanja, vpnemo v podlago in s krožnimi in/ali gor-dol gibi začnemo s postopkom ravnanja. Za boljši rezultat lahko na kamen s kemičnim svinčnikom ali svinčnikom (ne uporabljati markerjev ali mokrih flumastrov, ki se lahko vpijejo v površino kamna) narišite mrežo. Ko mreža ne bo več vidna, je kamen zravnan. Po zaključku postopka kamen temeljito sperite, da odstranite z njega odvečni material. Pri kamnih do granulacije 3000 in 5000 dobite dober rezultat že samo z diamantom, od granulacije 5000 dalje pa priporočamo, da zaključite ravnanje še z Dressing kamnom (naguro), s katerim boste zgladili površino finih kamnov.

popravilo nožev: Ploščo položimo na ravno podlago (priporočamo, da jih podložite s protidrsno podlogo, saj nima nogic in bo drsela po delovnem pultu). Še boljše je, če jo vpnemo v stojalo za vodobrusne kamne. Nato nadaljujemo z običajnim postopkom popravila rezila.

Med brušenjem z Atomo ne smete uporabljati preveč sile, saj se s tem lahko odstrani diamante iz martice, ki ob grobem pritisku lahko popusti, s čimer se uničuje površina plošče.

Prednosti diamantne plošče:

  • hitro odstranjuje material na nožu pri popravilih in spreminjanju geometrije rezil
  • hitro brušenje in ravnanje
  • lahko se jo uporablja za brušenje ZDP-189, HAP-40, R2
  • obdrži obliko in se ne deformira z uporabo
  • nižje granulacije (140 in 400) so odlične za ravnanje vodobrusnih kamnov 

 Slabosti diamantne plošče: 

  • če potrebujete resnično gladko površino za najbolj natančna brušenja, bo bolje deloval pravkar sveže zravnan japonski vodobrusni kamen (diamant ne pusti tako enakomernega finisha, ker je grob)
  • za poliranje in zaključek brušenja so boljši kamni, saj diamantne plošče nikoli ne morejo biti tako fine in gladke
  • ni primerna za ustvarjanje "miror finisha" na rezilih

Pro tip: Pri ravnanju kamnov nikoli ne smemo pozabiti na robove kamna. Med ravnanjem namreč ustvarimo ostre robove, ki jih moramo po koncu procesa ravnanja nekoliko zgladiti. Oster rob kamna je namreč krhek, prav tako pa bi med brušenjem lahko poškodoval rezilo noža.

Pro tip 2: Po končanem postopku kamen in diamantno ploščo dobro sperite pod tekočo vodo, da odstranite vse ostanke materiala. Za boljši rezultat lahko nežno uporabite tudi krtačko (zobna ščetka) ali gobico, ne poskušajte pa plošče očistiti s prsti, saj ni najbolj optimalno (preverjeno na lastni koži). :)

Pro tip 3: Če želite zmanjšati število kamnov v vašem brusnem setu, je lahko Atoma 400 tudi vaš osnoven kamen s katerega potem nadaljujete na granulacijo 1000 in ostale polirne kamne. Hkrati pa ga boste uporabljali tudi kot kamen za ravnanje ostalih kamnov.

Narejeno na Japonskem v podjetju Tsuboman.

Brusna površina: 210 x 75 mm
Debelina plošče: 11,4 mm

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Granulacija: